ANAF vinde mașini la prețuri mici: cât de profitabil e să cumperi una

ANAF vinde mașini la prețuri mici: cât de profitabil e să cumperi una

ANAF scoate la licitație automobile intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite. Spre deosebire de prețurile de pe piață, automobilele vândute de ANAF par a fi accesibile pentru toată lumea. Totuși, este o decizie bună să-ți achiziționezi un automobil confiscat?

Autoturismele confiscate sunt vândute de Administrația Județeană a Finanțelor Publice din mai multe județe din țară. Mașinile au ajuns în posesia ANAF după ce au fost confiscate sau predate de datornici. Acestea se pot cumpăra fie prin licitație, fie prin achiziție directă.

Chiar dacă prețurile sunt aparent mici, nu întotdeauna automobilele sunt și bune. Din mai multe motive. În primul rând, e clar că cei care au predat automobilele de bunăvoie nu au avut grijă de mașini, la gândul că le vor înstrăina. În plus, acestea pot avea diferite probleme și există riscul ca după cumpărare să stea mai mult prin service decât în stare de funcționare.

În al doilea rând, multe sunt destul de vechi și guvernul român a adoptat deja măsuri pentru taxarea anuală a posesorilor de mașini poluante. Totodată, unor anumiți proprietari, automobilul le-a fost luat de către autorități cu forța. Tocmai de aceea, întrucât multe dintre mașini ar fi putut să aparțină unor interlopi, există riscul ca aceștia să se răzbune pe noul proprietar. Își asumă cineva acest lucru?

Alte automobile, deși sunt extrem de accesibile, au motorizări mari și pe lângă faptul că au un consum ridicat, sunt și foarte greu de întreținut. Este important ca orice cumpărător să știe ce își dorește cu adevărat. Nu e deloc ușor să vezi oferta, pentru că ANAF încă nu înțelege cum funcționează internetul, dar o ai pe site sub formă PDF.

Ce mașini poți cumpăra de la ANAF

  • Volkswagen Tiguan fabricat în 2009, preţul de pornire este de 25.837 lei
  • Ford Focus fabricat în 2000, preţul de pornire este de 3.877
  • Volkswagen Transporter fabricat în 2001, prețul de pornire este de 7.353 lei
  • Opel Astra fabricat în 2002, preţul de pornire este de 10.007 lei
  • Audi A4 (nu se menționează anul de fabricație) are un preț de pornire de 27.572 lei

Există însă și aspecte pozitive. Întrucât achiziționarea unui automobil de la ANAF este ca o ruletă rusească. Se poate ca mașina cumpărată să fie extraordinar de bună ca raport calitate-preț. Nu de puține ori au existat cumpărători extrem de mulțumiți de alegerea făcută.

Cei care vor să ia o mașină de la ANAF trebuie ca cu cel puțin o zi înainte de licitație să depună următoarele documente la sediul organului fiscal ce scoate mașinile la vânzare: oferta de cumpărare, dovada plății taxei de participare (10% din prețul de pornire al licitației), scrisoare de garanție, copie de pe actul de identitate.

Citește și: