Algoritmul care îți spune dacă ai nevoie de antidepresive
Deja știam că tratamentele pentru depresie nu funcționează pentru toți pacienții care suferă de această tulburare. Dar cum ar fi să ai certitudinea că un tratament funcționează, dinainte de a începe administrarea?
Cercetători de la spitalul McLean au finalizat un studiu care să îți poată oferi această opțiune: să determine ce indivizi care suferă de depresie ar fi potriviți să înceapă un tratament cu medicamente antidepresive.
Constatările lor, publicate în jurnalul „Psychological Medicine” au condus la dezvoltarea unui algoritm statistic care identifică pacienții care pot răspunde cel mai bine la antidepresive – înainte de a începe tratamentul.
Trecutul medical al persoanelor care au luat parte la studiu au fost colectate înainte de începerea tratamentului de către echipa de studiu (Universitatea din Columbia, Spitalul General din Massachusetts, Universitatea din Michigan și UT Southwestern Medical Center).
Christian A. Webb de la Spitalul McLean și colegii săi au folosit aceste informații pentru a dezvolta algoritmul. În cadrul studiului, pacienții au fost repartizați aleatoriu să ia medicamentele antidepresive obișnuite sau o pastilă placebo.
Webb a spus că rezultatele au fost similare cu cele ale studiilor clinice anterioare: s-a găsit o diferență mică în ceea ce privește îmbunătățirea simptomelor, între pacienții care au luat medicamente și cei care au luat placebo.
Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat în momentul în care algoritmul a fost aplicat. Acesta a prezis că aproximativ o treime dintre indivizii respectivi ar obține rezultate mai bune dacă ar lua antidepresive în loc de placebo.
Cercetătorii au confirmat acest lucru, deoarece acea treime de pacienți au răspuns mai bine medicației. Bazându-se pe aceste rezultate, Webb a spus că echipa dorește acum să adapteze algoritmul astfel încât să fie folosit în clinici.
De asemenea, ei vor să colaboreze și cu Universitatea din Pennsylvania, pentru realizarea unei noi cercetări care să testeze algoritmul și în clinici de psihiatrie.