06 sept. 2018 | 15:38

Cum au ajuns aeroporturile să ne îmbolnăvească și abia acum realizăm

ACTUALITATE
Cum au ajuns aeroporturile să ne îmbolnăvească și abia acum realizăm
thesun.co.uk

Porțile de securitate din aeroporturi sunt acolo pentru a te proteja sau cel puțin asta credeam până acum. Chiar dacă acestea te feresc de persoanele periculoase, au și o parte care nu o să te bucure deloc.

Un nou studiu îți arată că tăvile de plastic – folosite la punctele de control ale aeroporturilor din întreaga lume – te expun la un risc de care, poate, nu erai încă conștient. Acestea găzduiesc o varietate de germeni, inclusiv pe cei care sunt responsabili pentru răceală.

Oamenii de știință de la Universitatea Nottingham din Anglia și Institutul național de sănătate finlandez au analizat în iarna lui 2016 zona de securitate a aeroportului din Helsinki. Rezultatele au identificat urme ale rinovirusului și virusului gripal A.

Cele mai multe urme au fost detectate pe tăvile pentru bagaje și nu e o surpriză atât de mare având în vedere că sunt atinse de zeci de mii de oameni. Cercetătorii menționează că virusurile nu au fost găsite pe suprafețele toaletelor din aeroport, ceea ce face tăvile mai murdare decât toaletele.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul „BMC Infectious Diseases” și ar putea ajuta la îmbunătățirea strategiilor de sănătate publică și, implicit, împotriva răspândirii bolilor infecțioase.

Multe dintre obiectele pe care le atingem zilnic pot ajuta la răspândirea germenilor. Aici sunt incluse telefoanele, bureții de bucătărie și chiar și acele rățuște simpatice cu care copii fac baie. În cazul în care nu știai, călătoritul cu avionul accelerează răspândirea la nivel global a bolilor precum gripa.

Studiul face parte dintr-un proiect mai mare al Uniunii Europene – Pandhub este inițiativa care încearcă să prevină răspândirea patogenilor în cazul transportului public.

Cu toate acestea, rezultatele studiului nu au dovedit că virusurile găsite pot provoca boli, dar cercetările anterioare au demonstrat că microbii pot supraviețui zile întregi pe anumite suprafețe. Deci data viitoare când mergi la aeroport, ai grijă să te speli pe mâini după ce treci de securitate.