25 ian. 2018 | 07:00

Cât de adevărat e că acul blocat al vitezometrului arată viteza accidentului

ACTUALITATE
Cât de adevărat e că acul blocat al vitezometrului arată viteza accidentului

Există o serie de mituri cu acul blocat al vitezometrului. Cel mai popular e că acesta indică viteza din momentul accidentului.

În urmă cu câțiva ani, jurnalişti brazilieni de la Autoesporte au apelat la cunoștințele unor experţi pentru a vedea dacă acul unui vitezometru care se blochează în momentul impactului reprezintă viteza reală cu care rula mașina. Ambii specialiști au demontat mitul, considerând că nu există niciun mecanism montat pe vreun automobil care să blocheze acul instrumentului pentru măsurarea vitezei de deplasare.

“De fiecare dată când văd un accident grav, oamenii estimează o viteză mult mai mare de impact. Spre exemplu, în cazul prinţesei Diana, unele voci anunţau o viteză de impact de 200 km/h, în timp ce s-a dovedit ulterior că şocul s-a petrecut la doar 93 km/h – aşa cum au specificat experţii care au verificat gradul de deformare al vehiculului”, a declarat brazilianul Raphael Martello, un expert în accidente de circulaţie.

Martello a mai spus și că imobilitatea acului vitezometrului nu este un indicator clar al vitezei cu care circula vehiculul respectiv în momentul accidentului. „În timpul unui impact, inerţia poate să ducă la miscarea involuntară a acului din cauza decelerării foarte puternice”.

Cu toate acestea, specialiștii nu exclud situațiile în care mașinile să fi rulat chiar cu aceeași viteză la care era blocat acul, însă acest lucru nu poate fi considerat o probă veridică de către anchetatori.

Cel mai probabil, acest mit se va spulbera odată cu apariția cutiilor negre pe automobile, așa cum se întâmplă la avioane. Sau, odată cu apariția mașinilor autonome ale căror computere vor înregistra tot. Inclusiv viteza din momentul unui accident.