De ce avem nevoie de mai mult de opt ore de somn pe noapte
Dacă ai un somn obișnuit, de opt ore pe noapte, și încă te simți obosit, s-ar putea să ai nevoie de mai mult timp, din cauza unor schimbări în viața de zi cu zi.
Probabil că dormi în jur de opt ore pe zi, dar parcă nu te simți întotdeauna odihnit dimineața. Nu e neapărat vina ta, ci e mai degrabă o consecință a impactului tehnologiei asupra vieților noastre. Cercetătorii sunt de părere că, din această cauză, trebuie să ne schimbăm puțin programul de somn și să încercăm să dormim 8 ore și jumătate.
Dr. Daniel Gartenberg, profesor la Pennsylvania State University și autor al studiului explică de ce opt ore de somn nu (mai) sunt suficiente: ”cel mai important e că suntem bombardați cu prea multă informație și de aceea ajungem să avem nevoie de mai mult somn”, spune acesta.
Afirmația sa este legată de procesul cunoscut ca homeostaza sinaptică. Aceasta presupune că una dintre funcțiile principale ale somnului, în afară de recuperarea celulară, este prelucrarea de informații.
Chiar și dacă mergem la culcare devreme, tot nu vom petrece tot timpul din pat dormind. O parte din timp e pierdută când încercăm să adormim, iar apoi apar episoade în care ne trezim, fără să ne amintim a doua zi. În general, dacă 90% din timpul pe care îl petreci efectiv în pat este dormit, atunci poți spune că ai avut parte de un somn de calitate.
Dr. Gartenberg e de părere că dispozitivele pe care le folosim, mai ales telefoanele, poartă o bună parte din vină când vine vorba de ore de somn pierdute. ”Din cauza telefoanelor și social media, creierele noastre rămân întotdeauna activate, fie și doar o fracțiune din cât ar fi în mod normal – asta provoacă o anxietate minoră pe care nu o sesizezi, dar de care trebuie să încerci să scapi în mod conștient”.