Anul 2017 a fost în topul celor mai călduroși ani din toate timpurile

Spre surprinderea celor care sunt siguri că încălzirea globală este un mit inventat de chinezi, oamenii de știință au confirmat că 2017 a fost un an semnificativ mai cald decât în trecut.

Discuțiile despre încălzirea globală pot devia cu ușurință în penibil, când un președinte ca Donald Trump afirmă că fenomenul global este imposibil, atunci când afară este atât de frig. Trecând însă peste detaliile de fond aferente acestui concept, foarte mulți oameni de știință vin la înaintare cu dovezi incontestabile pe marginea subiectului. În fiecare an, planeta devine din ce în ce mai caldă. Diferențele de temperatură sunt îngrijorătoare, iar temperaturile extreme sunt utimitoare comparativ cu referințele de acum 10 – 20 de ani.

Cel mai recent set de informații obiective pe marginea temperaturilor medii din 2017 a fost publicat de curând de către Institutul Goddard de Studii Spațiale din cadrul NASA și de către Asociația Națională Oceanică și Atmosferică. Deși există mici discrepanțe între clasamentele fiecărei autorități americane, concluzia este aceeași

Conform celor de la NASA, 2017 a fost al doilea cel mai cald an din toate timpurile, după 2016. Conform studiilor publicate de agenția spațială americană, temperatura medie anuală la nivel global a fost cu 0,9 grade mai mare comparativ cu media stabilită între 1951 și 1980.

Dacă ar fi să dai crezare celor de la NOAA, 2017 a fost al treilea cel mai cald an din istorie, după 2016 și 2015. Discrepanța în clasament este derivată din faptul că ambele autorități folosesc algoritmi un pic diferiți pentru calcularea temperaturilor globale.

Trecând însă peste sursa ta de informarea, trendul global este unul singur, iar acela este îngrijorător. ”Imaginea de ansamblu este foarte similară și coerentă. Suntem într-un tren global de încălzire pe termen lung.” Conform declarațiilor președintelui Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA, situația generală este una îngrijorătoare, ce merită studiată cu atenție. Sub nici o formă, acest trend nu trebuie ignorat.

Alexandru Puiu
08:30 19.01.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video