19 sept. 2018 | 19:33

Ai supraviețuit fără să știi celui mai trist an din ultimul deceniu

ACTUALITATE
Ai supraviețuit fără să știi celui mai trist an din ultimul deceniu
Andrew Gombert/EPA

Anul 2017 nu a fost cel mai fericit din ultimul deceniu, conform unui studiu care s-a concentrat asupra emoțiilor umane.

În pofida dezvoltării tehnologiei și a avansurilor medicale, oamenii sunt mai stresați și îngrijorați decât s-au simțit din 2005 până astăzi. „Asta e prima oară când am văzut o creștere semnificativă a emoțiilor negative”, a explicat Julie Ray, autoarea principală și editoarea raportului realizat de Gallup Global Emotions. „E mai mare ca oricând de când măsurăm”.

Anul 2017 a devenit din ce în ce mai puțin stabil odată cu răspândirea terorismului, războaielor și crizelor de refugiați. Chiar și în societățile mai liniștite, temerile politice le-au adus oamenilor senzația de izolare și dezamăgire.

Cei de la Gallup au intervievat mai mult de 154.000 de oameni din toată lumea și au descoperit că 4 din 10 avuseseră parte de stres și griji cu o zi înainte să fie intervievați – o creștere cu 2% față de 2016. Stările de tristețe și durere fizică au crescut și ele cu un procent față de 2016, cu un om din 5 spunând că s-a simțit trist cu o zi înainte de interviu și 3 din 10 oameni recunoscând că au avut dureri fizice în ziua precedentă. Furia a fost singura emoție care a rămas constantă de-a lungul timpului.

Oamenii din anumite regiuni sunt supuși mai multor emoții negative față de alții. Dacă până în 2016 (inclusiv), Irak a fost țara cu cel mai mare scor al emoțiilor negative vreme de patru ani, în 2017 a fost detronat de pe acest loc pe care nu vrea să îl ocupe nimeni de Republica Central Africană. Acolo, trei din patru oameni au avut parte de griji și dureri fizice cu o zi înainte de interviul cu cei de la Gallup.

„Cercetarea noastră de-a lungul anilor ne-a arătat că observarea felului în care oamenii își trăiesc viața este mai importantă decât scorul lor dintr-un an anume”, a explicat Mohamed S. Younis, editor manager, în raportul Gallup. „Deși dezvoltările la nivel național și global tind să domine titlurile știrilor, captarea tendințelor de speranță – sau disperare – la nivel individual oferă cea mai de preț înțelegere”.