YouTube penalizează utilizatorii de Mac-uri cu restricții importante

YouTube penalizează utilizatorii de Mac-uri cu restricții importante

Dacă folosiți în mod exclusiv Safari pe Mac pentru navigare pe internet, s-ar putea să vă deranjeze o nouă restricție impusă recent de către YouTube.

Indiferent de versiunea de MacOS sau tipul de Mac pe care îl folosiți, posibilitatea de a rula clipuri 4K pe YouTube folosind Safari a fost eliminată. Aceasta a existat până de curând și nu este evident nici un motiv pentru care cei de la Google, deținătorii YouTube să facă acest gest. În continuare, puteți rula clipuri 4K pe Mac prin intermediul Chrome. Din această cauză, unii au fost tentați să creadă că handicapul detaliat mai sus a fost impus cu scopul sporirii numărului de utilizatori de Chrome pe platforma Apple.

Celor mai mulți utilizatori, gestul s-ar putea să li se pară insignifiant. În contextul în care un MacBook Pro de 13 inci are o rezoluție de 2560 x 1600, iar un MacBook Pro de 15 inci duce această valoare la 2880 x 1800, un clip cu o rezoluție mai mare decât Full HD 1080p este binevenit. Rezoluția maximă la care puteți rula clipuri de pe YouTube pe Mac la această oră folosind Safari este 1440p.

Discuția de pe Reddit în care se diseminează această situație neplăcută pare să concluzioneze că problema a fost cauzată într-un mod neintenționat. Aceasta are legătură cu adopția la scară largă de către Google a codecului VP9 pentru conținut video de înaltă definiție. Respectivul format este mult mai bun decât H.264, pe lângă faptul că este open source și nu implică plata vreo unei licențe. Din păcate, Safari nu suportă decât redarea clipurilor în H.264, iar oficialii gigantului din Mountain View nu pot influența asta.

Pentru ca situația să pară și mai ciudată, ea pare să afecteze doar clipuri postate online după 6 decembrie 2016. Dacă încercați să vizionați clipuri care au ajuns pe internet înainte de momentul respectiv, ar trebui să aibă în continuare opțiunea de 4K. Deși e puțin probabil să fie aplicată, singura soluție la ora actuală implică introducerea de către Apple a suportului pentru VP9 în Safari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: