Windows 10 S a fost ”spart” în doar trei ore cu ajutorul lui Microsoft Word

Windows 10 S a fost ”spart” în doar trei ore cu ajutorul lui Microsoft Word

Microsoft merge din ce în ce mai bine. Sătui de ironii și de critici la adresa securității pe care compania o oferă în cadrul sistemelor de operare Windows, cei de acolo s-au lăudat că au scos, în sfârșit, un sistem de operare care este foarte sigur în fața amenințărilor cibernetice. Windows 10 S nici nu-ți permite să descarci alte aplicații decât cele din magazinul oficial Microsoft. Nici măcar Apple n-a luat o astfel de decizie până acum.

O să fiți tentați să spuneți că Windows 10 S este OS-ul sigur pe care îl așteptam de atâta vreme. Nimic mai greșit. O firmă de securitate, Hacker House, și-a desmnat unul dintre cei mai buni specialiști în cybersecurity să încerce să spargă Windows 10 S. Puteți bănui deja deznodământul. Cu toate că Microsoft a spus clar și răspicat că ransomware-ul nu se poate instala pe Windows 10 S, respectivul expert a reușit să facă asta în doar trei ore.

Pe lângă faptul că sistemul de operare a fost păcălit atât de rapid, și modalitatea prin care s-a obținut acest record este la fel de interesantă. Hackerul s-a folosit de macro-uri în Microsoft Word. Astfel, el a obținut acces să downloadeze un fișier care a păcălit sistemul de operare să-l considere de încredere. Mai departe, el a deschis fișierul respectiv, care a rulat o linie de cod. În modul acesta el a obținut acces total pe calculatorul în cauză.

Faptul că și-a dat singur acces pe calculatorul spart i-a permis ulterior specialistului să încarce ransomware pe el. Și astfel a demontat tot ce a susținut Microsoft cu tărie la lansarea lui Windows 10 S. Procedeul folosit nu este ușor și clar nu poate fi pus în practică de oricine. Însă el demonstrează că și noul sistem de operare de la Microsoft este vulnerabil în fața unui atac de tip ransomware, notează Fossbytes.com.

Citește și: