Wikipedia este în pericol din cauza trolilor și a vandalilor

Wikipedia este în pericol din cauza trolilor și a vandalilor

Wikipedia este una dintre cele mai bune resurse pentru cei care caută informații cu privire la aproape orice, dar enciclopedia este în pericol.

Wikipedia riscă să aibă parte de o adevărată extincție, având în vedere situația actuală a site-ului. Problemele cu articolele au ajuns în centrul atenției după situația articolului ”hemovanadin”, care a fost ținta mai multor ștergeri și a fost în pericol să dispară complet.

Articolul în engleză despre hemovanadină este doar unul dintre cele 2 milioane de articole-ciot care au fost deja șterse sau care riscă să dispară din cauza celor ce se ocupă de Wikipedia. Exemplul de acum este ”Chickenhead”, un cântec hip-hop al cărui articol a fost șters, dar care a revenit, între timp, pe site.

În limbajul Wikipedia, un ciot este un articol scurt, ce trebuie completat cu alte informații. Cam toate articolele au pornit astfel, iar unul dintre exemple este articolul despre atacurile teroriste din 11 septembrie.

Chichenhead a fost un ciot cu destul de multe referințe, fiind un single important de pe un album notabil. Acesta a fost șters din același motiv pentru care au fost șterse alte sute de mii de articole: încălcarea politicilor de ștergere ale Wikipedia.

Ceea ce se întâmplă de obicei este că un editor scrie un ciot pentru un anumit articol și include referințe. Acesta abandonează articolul, ca urmare a vandalismului asupra ciotului. Un alt editor marchează articolul pentru ștergere, iar pentru că autorul inițial nu mai este interesat și nu mai primește notificări despre ștergere, articolul merge direct la gunoi. Nu în ultimul rând, tot istoricul editărilor este șters, ceea ce încalcă ideea de transparență a Wikipedia, arată boingboing.net.

Articolele-ciot cu riscul cel mai mare de ștergere sunt cele scrise de tineri, despre interese generale, sau despre cultura pop. Cei ce șterg articolele de acest fel sunt, de obicei, persoane cu o anumită sferă de interese și de preferințe, aceștia considerând că astfel de articole-ciot nu își au locul pe Wikipedia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: