13 aug. 2017 | 12:22

Cât de mult controlau vikingii lumea acum 1.000 de ani

ȘTIINȚĂ
Cât de mult controlau vikingii lumea acum 1.000 de ani

Legendele despre vikingi spun multe, dar și mai multe ne spun cercetările pe care le facem în prezent și ne arată cât de departe au ajuns aceștia.

Acum mai bine de 1.000 de ani, vikingii din orașul Haithabu au luat cina, servind cod și lăsând în urmă oasele. Pentru ei n-a fost mare lucru, dar pentru cercetătorii din Norvegia a fost o descoperire importantă, această masă oferind suport pentru poveștile islandeze despre vikingii care călătoreau îndelung pentru a face negoț cu alte grupuri.

Orașul Haithabu este acum un sit arheologic din Germania, dar la acea vreme era un oraș-port cosmopolit sub tutelă daneză. Masa servită la acea vreme ne schimbă, astfel, percepția despre negoțul pe distanțe mari din Europa de Nord.

Echipa a analizat ADN-ul peștelui pentru a descoperi originile a 15 exemplare de cod mâncare în Germania, Norvegia și Marea Britanie. Descoperirea de acum a fost făcută prin compararea secvențelor de ADN de cod antic cu cel modern, iar rezultatul arată că anumite populații de pește au rămas în aceleași locuri în ultimii 1.200 de ani.

Vikingii care au mâncat în Haithabu se bucurau de cod care s-a născut pe coasta nordică a Norvegiei. Oamenii din această zonă usucă peștele în aerul rece de iarnă de secole întregi, dându-i o aromă unică și un ”termen de valabilitate” de până la 10 ani. Mâncarea era foarte populară în rândurile marinarilor vikingi și era la mare căutare în zonele sudice, arată arstechnica.com.

Încă nu este clar dacă mâncarea găsită a fost mâncată de marinari care ajunseseră în port sau dacă fusese dată la schimb localilor, în schimbul altor bunuri. Cercetătorii au studiat cinci oase separate, mâncate acum 1.200 – 1.000 de ani, arătând că datele se corelează cu dovezi scrise în anii 800 cu privire la voiajul unei căpetenii vikinge din zona arctică a Norvegiei până spre Haithabu.