Cercetătorii au identificat vietăți stranii în interiorul acestor cristale gigant
Microbi ciudați au fost găsiți în interiorul unor cristale masive din mina Naica Mine, care se află în Mexic, iar cercetătorii suspectează că organismele microscopice au trăit în acest locaș timp de 50,000 de ani.
Conform studiilor, aceste creaturi antice par să se afle în stare latentă de mii de ani, supraviețuind în buzunarele mici de lichid din interiorul structurilor cristalelor, conform Science Alert. Oamenii de știință au reușit să le extragă și să le trezească. „Aceste organisme sunt extraordinare”, afirmă astrobiologul Penelope Boston, directorul Institutului de Astrobiologie de la NASA.
Peștera de cristale Naica Mine surprinde prin măiestrie și frumusețe, structurile de cristal ating 11 metri și sunt mai bătrâne de 500,000 milioane de ani. În ciuda valorii estetice care îi poate fi atribuită, ea este una dintre cele mai inospitaliere zone de pe Pământ, cu temperaturi între 45 și 65 de grade celsius și un nivel de umiditate de 99%. Nu doar că temperaturile sunt incredibil de mari și neprietenoase, dar mediul, aflat la 300 de metri adâncime, este acid și închis în întuneric.
În lipsa oricărei surse de lumină, microbii ciudați, aflați în peșteră, nu pot face fotosinteză ci, în schimb, adaptându-se mediului nefavorabil, aceștia fac chimiosinteză prin folosirea mineralelor (precum fier și sulf) pe care le pot găsi în cristalele gigant din gips.
Când echipa de cercetători a extras o parte din lichidul din cristale și l-au trimis spre analiză, au descoperit că există viață în interiorul acestor corpuri din gips și că este foarte diferită de toate datele genetice pe cunoaștem până în prezent. Se suspectează că microorganismele viețuiesc în aceste condiții de aproximativ 50,000 de ani, iar deși au rămas inactive de-a lungul timpului, ele sunt încă în viață.
Relevant cu privire la această descoperire este faptul că cercetătorii au putut „reînvia” o parte dintre microbi și au putut crește culturi de microorganisme de acest tip în laborator.
În acest punct al studiului, trebuie să menționăm că descoperirea nu este publicată încă într-un jurnal de specialitate, ceea ce înseamnă că datele cu privire la aceasta nu sunt definitivate. De asemenea, echipa de cercetători trebuie să vină cu evidențe pentru faptul că descoperirea nu este rezultatul unei contaminări a echipamentului și că într-adevăr organismele ciudate provin din interiorul cristalelor analizate.