Viața chiar ne poate trece prin fața ochilor
Expresia ”a-ți trece viața prin fața ochilor” pare să fie mai reală decât s-ar crede, arată un nou studiu efectuat asupra creierului.
Cercetătorii de la Hadassah University din Ierusalim au reușit să identifice zonele creierului afectate în timpul unor astfel de experiențe. De asemenea, aceștia au descoperit că există teme comune ce apar, astfel că se poate oferi și o definiție mai concretă a fenomenului.
Zona creierului ce se ocupă cu amintirile autobiografice este cea afectată de fenomen, într-un mod asemănător cu cel de procesare normală, doar că într-o manieră mult mai intensă. Cercetările oferă noi detalii cu privire la unul dintre cele mai intrigante fenomene psihologice, fascinant încă din cele mai vechi timpuri.
Cercetătorii au analizat șapte mărturii de LRE (life-review experience), preluate în urma unor interviuri foarte detaliate. Răspunsurile acestor persoane au fost folosite pentru a crea un chestionar, acesta fiind trimis către alte 264 de persoane ce au oferit răspunsuri detaliate cu privire la experiențele lor, arată telegraph.co.uk.
Participanții la studiu au spus că depicțiile Hollywood-iene cu privire la fenomen nu sunt tocmai corecte, deoarece filmul evenimentelor nu este unul linear, ci amintirile vin la întâmplare. Unul dintre participanți spune că ”a fost ca și cum am petrecut secole acolo, fiind detașat de timp și spațiu”.
O altă trăsătură comună este cea a experiențelor emoționale deosebit de puternice, văzute din perspectiva unei alte persoane. Un participant mărturisește că putea să se transpună în pielea altor persoane din amintiri și să simtă trăirile acestora.
Studiul arată că astfel de experiențe sunt reale, iar cercetătorii sunt mai aproape de a le da o definiție corectă. Aceștia spun că zonele creierului afectate ar fi cortexul parietal, cel prefrontal sau cel temporal medial. Aceste zone ale creierului nu sunt susceptibile la hipoxie (privarea de oxigen) sau la hemoragii, în cazul unor accidentări serioase.