24 mai 2017 | 15:56

Uniunea Europeană vrea să oblige rețelele sociale să elimine conținutul abuziv

ACTUALITATE
Uniunea Europeană vrea să oblige rețelele sociale să elimine conținutul abuziv

În ultima perioadă, rețelele sociale au avut tot mai multe probleme cu știrile false și cu videoclipurile care incită la ură, motiv pentru care Uniunea Europeană decide să ia măsuri pentru a combate aceste probleme.

Proliferarea discursului care incită la ură și a știrilor false pe rețelele sociale a crescut considerabil presiunea asupra companiilor, care trebuie să găsească modalități de a combate conținutul dăunător de pe platforme. Însă toate aceste măsuri trebuie să fie implementate astfel încât să nu îngrădească libertatea de exprimare a utilizatorilor.

Toate aceste intenții vin și ca urmare a atacului de terorist din cadrul unui concert din orașul englezesc Manchester, când explozia a făcut cel puțin 22 de victime.

În acest context, Consiliul Uniunii Europene a acceptat propunerea de a face rețelele sociale, precum Facebook, Twitter și YouTube, un loc mai sigur pentru utilizatori. Accentul cade, în principal, asupra videoclipurilor și asta pentru că acestea constituie o parte esențială a serviciilor oferite de marile companii. Astfel, rețelele sociale trebuie să vină cu propuneri de a bloca clipurile video care instigă la ură și cele care au un conținut care justifică terorismul, potrivit dailymail.co.uk.

Noile măsuri ar putea include mecanisme de care utilizatorii se pot folosi pentru a semnaliza conținutul dăunător. Însă propunerile nu se vor extinde și asupra funcției de live streaming, precum Facebook Live, ci doar asupra videoclipurilor stocate pe platformă.

De asemenea, propunerile au în vedere și o cotă de 30% dintre filmele europene și serialele TV de pe platformele de streaming, precum Netflix și Amazon Prime Video. În plus, statele membre pot cere ca platformele dedicate distribuirii de clipuri video să contribuie financiar la producerea filmelor europene în țara în care sunt stabilite, dar și în cele în care au audiență.

Aceste măsuri vin din ideea de a găsi noi modalități de a combate știrile false și videoclipurile care au conținut abuziv sau care instigă la ură, dar și cu scopul de a încuraja inovația, de a promova filmele europene și de a proteja copiii care se folosesc de rețelele sociale.

Momentan, propunerile enunțate anterior sunt aprobate de Consiliul Uniunii Europene, dar ele trebuie să fie aprobate și de Parlamentul European înainte de a deveni lege.