17 mai 2017 | 17:44

Atac cibernetic de proporții, în desfășurare. E mai mare decât WannaCry

ACTUALITATE
Atac cibernetic de proporții, în desfășurare. E mai mare decât WannaCry

Un nou atac cibernetic afectează calcluatoarele din întreaga lume. Acesta nu mai este unul de tip ransomware, ci funcționează pe ascuns. Este programat de către hackeri să caute în fundal, pe fiecare calculator infectat, date referitoare la tranzacții cu Monero, o altă formă de valută digitală, asemănătoare Bitcoin. 

Experții în securitate avertizează că acest atac este chiar mai mare decât WannaCry și este mult mai periculos, deoarece funcționează în fundal, iar victimele care cad plasă nici măcar nu își dau seama. Noul virus vizează calculatoarele infectate deja de Wanna Cry. Adylkuzz, cum este denumit acesta, folosește procedeul de ”minare” a datelor, până ce găsește informații relevante privind Monero. Apoi, el transferă toată valuta digitală a victimei în conturile hackerilor care l-au creat.

Atac cibernetic: Cum îți dai seama dacă ești afectat

Deoarece utilizatorii își dau seama cu greu că se află sub atac cibernetic, Adylkuzz este cu atât mai periculos. Câteva semne din care ai putea să-ți dai seama dacă ești afectat, includ pierderea accesului la Windows și scăderea drastică a performanței PC-ului, până când ce acesta devine aproape inutilizabil, din cauza numeroaselor procese pe care virusul le declanșează în fundalul sistemului de operare.

Poți vedea o hartă în timp real a atacurilor cibernetice care se petrec în lume, aici.

Proofpoint, o firmă de securitate digitală, a declarat pentru AFP că Adylkuzz a reușit deja să transfere câteva mii de dolari către cretorii săi. De asemenea, tot aceștia notează că există o posibilitate ca atacul să fi început încă de pe 4 mai, însă a fost foarte greu de detectat până acum. Vicepreședintele companiei care a descoperit acest atac cibernetic a spus că nu se știe încă cât de mare și de răspândit este, însă că întrece, ca proporții, WannaCry. 

Numărul de calculatoare infectate cu WannaCry a depășit 300.000, iar Adylkuzz exploatează acceași breșă a PC-urilor care nu au apucat să-și facă update-ul de securitate scos de Microsoft pentru sistemele sale Windows.