02 mai 2017 | 16:25

Un motiv ciudat pentru care ai rău de mașină

ȘTIINȚĂ
Un motiv ciudat pentru care ai rău de mașină

Nimic nu îți ruinează o călătorie plăcută mai mult ca senzația de rău de mașină, iar cercetătorii au descoperit un motiv ciudat pentru care ai de a face cu această experiență.

Dacă de fiecare dată când vrei să te bucuri de lunga călătorie pe care o ai în față te izbește senzația de rău de mașină, poate că te va încălzi într-o oarecare măsură să știi că această trăire ar putea fi un indicator pentru faptul că mintea ta lucrează așa cum ar trebui. Astfel, creierul are impresia că este otrăvit, motiv pentru care îți induce starea de rău pentru a-ți proteja organismul de efectele unei substanțe otrăvitoare.

Cercetătorii susțin că atunci când te afli în mașină, creierul tău primește semnale mixte cu privire la mediul în care te afli, similare cu cele pe care le primește atunci când corpul tău este otrăvit. Iar vărsăturile reprezintă cel mai simplu mod în care poți elimina neurotoxinele sau substanțele otrăvitoare din organism, potrivit Science Alert.

Experții sunt de părere că răul de mașină (sau orice alt tip de rău generat de mișcare) se datorează faptului că oamenii au început acum foarte puțin timp să călătorească prin intermediul acestor mijloace de transport (precum mașini, autobuze, bărci), iar creierele noastre nu s-au adaptat complet.

Deși călătorești prin intermediul acestor mijloace de transport, simțurile îi spun creierului tău că ești staționar. Aceasta este o problemă pentru că, în același timp, creierul tău știe că te miști înainte cu o anumită viteză, pe baza datelor pe care le primește de la senzorii de echilibru (tuburilor de fluid care se află în urechea ta internă). Aceste date contradictorii transmit semnale mixte creierului tău.

Aici se întrevede și motivul pentru care privitul pe fereastră ar putea ajuta, pentru că îi oferă creierului tău informațiile necesare pentru a determina că te afli în mișcare. Din același motiv, șoferii de mașini sunt scutiți de această senzație, pentru că se află mereu cu privirea ațintită la drum. Însă aceste lucruri s-ar putea schimba odată cu lansarea mașinilor autonome, căci conducătorii de mașini nu mai sunt nevoiți să urmărească cu atenție traficul de pe drum, ci pot întreprinde diverse alte activități. Lucru care îi va expune senzației de rău de mașină.

Ceea ce specialiștii nu știu încă este de ce unii oameni sunt afectați de răul de mașină, în timp ce alții nu sau de ce unii dintre aceștia se vindecă pe parcursul vieții.