Un ghețar de mărimea unui județ s-a rupt de Antarctica
Un ghețar cu dimensiuni comparabile cu ale unui județ tocmai ce s-a rupt din Antarctica, în urma unui proces ce a durat câteva luni.
Despre acest ghețar am scris și anul trecut, iar la acea vreme era vorba despre faptul că aisbergul urmează să se rupă. NASA a confirmat recent că acesta s-a separat de Antarctica, după ce a fost supravegheat îndelung de către cercetători.
Aceștia și-au îndreptat atenția către ghețar după ce au descoperit o crăpătură care a ajuns să măsoare aproximativ 195 de kilometri. Pe 6 iulie, datele din satelit arătau că doar 4,5 kilometri de gheață mai țineau aisbergul atașat de restul fâșiei.
Ghețarul care s-a rupt din Antarctica are o suprafață de aproximativ 6400 de kilometri pătrați, având o dimensiune comparabilă cu cea a județelor Alba, Maramureș, Bacău sau Harghita. Cu toate că dimensiunea este impresionantă, noul ghețar reprezintă în jur de 12% din dimensiunea totală a fâșiei Larsen C
Fâșia Larsen C este cea de-a patra fâșie de gheață ca mărime din Antarctica, având o suprafață de aproximativ 52000 kilometri pătrați. Profesorul Adrian Luckman spune că cercetătorii au păreri foarte diferite cu privire la viitorul fâșiei, nefiind clar dacă aceasta poate să crească din nou sau dacă alte bucăți se vor rupe.
În ceea ce privește aisbergul nou-format, acesta se va rupe în bucăți de-a lungul timpului, iar anumite fragmente ar putea rămâne în zonă pentru câteva decenii, în timp ce altele vor pluti către zone mai calde și se vor topi, scrie theverge.com.
Dr. Martin O’Leary spune că evenimentul este unul natural și că nu ar avea legătură cu schimbările climatice produse de oameni, dar asta nu înseamnă că fășia Larsen C nu este în pericol.