30 iun. 2017 | 12:30

Turul Franței 2017 va fi cel mai avansat tehnologic de până acum

VIDEO VIDEO

Este cea mai vechie competiție de ciclism de pe întregul mapamond, dar cei care vor viziona Turul Franței 2017 vor avea parte de o cu totul altă experiență.

Ne apropiem cu pași repezi de Turul Franței 2017 și, deși evenimentul efectiv nu va beneficia de schimbări majore, procesul de imortalizare din spate va fi revoluționar. Folosind o serie stufoasă de senzori integrați pe fiecare bicicletă participantă și apelând la algoritmi avansați de inteligență artificială, o serie de rețele neurale te vor avertiza în timp real când urmează cele mai interesante momente de pe traseu.

Anul acesta, la Turul Franței 2017 vor participa nu mai puțin de 198 de cicliști din 22 de echipe ce vor parcurge o distanță totală de 3540 de kilometri. Pentru prima oară, inteligența artificială va juca un rol important în ecuația evenimentului. În cadrul competiției cu numărul 104 va fi implementat un program pilot de rețele neurale cu scopul declarat de a prezice probabilitatea anumitor scenarii din timpul cursei.

În urma unui sistem elaborat de analiză și statistică, s-ar putea să știi dacă echipa de pe locul doi va încerca să ajungă pe prima poziție în anumite curbe sau zone din traseu. Nu mai puțin de 3 miliarde de puncte de informații vor fi colectate pe parcursul celor 21 de etape din Turul Franței 2017. Folosind emițătoare GPS montate sub fiecare șa, va fi mai simplu ca niciodată să vezi cât de bine se descurcă echipa favorită. Acele informații combinate cu detalii despre vremea probabilă și starea traseului îți vor permite să vezi cu alți ochi efortul din spatele competiției.

În definitiv, niciodată nu am văzut avansuri tehnologice atât de evidente introduse într-un sport tradițional, aproape exclusiv, de dragul celor care vizionează. În trecut, nu a mai fost posibil să vezi pe o hartă în timp real locația tuturor concurenților, distanța dintre oricare dintre ei, cât și viteza cu care se deplasează. Turul Franței 2017 începe pe 1 iulie în Dusseldorf, Germania și se va încheia trei săptămâni mai târziu pe 23 iulie în Paris, linia de sosire fiind amplasată pe Champs-Élysées.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele