Acest test de sânge poate prezice cancerul cu câțiva ani înainte de apariția simptomelor
Un nou tip de test, non-invaziv, poate detecta cancerul cu câțiva ani înainte ca primele simptome ale bolii să se manifeste.
Viitorul sună bine și se pare că nu peste foarte mult timp vom putea detecta cancerul prin intermediul unui simplu test de sânge. Această inovație prezintă o utilitate incomensurabilă, mai ales pentru că la nivel mondial s-au înregistrat peste 14 milioane de cazuri, iar în România, potrivit statisticilor, s-au înregistrat 67.300 de cazuri noi și se detectează o creștere semnificativă a incidențelor.
Tehnologia pe care o dezvoltă cercetătorii implică scanarea sângelui pentru a identifica părți ale ADN-ului care sunt distruse de tumori. Această procedură mai poartă denumirea de „biopsie lichidă” și ne aduce cu un pas mai aproape de diagnosticarea rapidă a cancerului.
În prezent, cea mai bună metodă de detectarea cancerului de care se folosesc medicii este biopsia, care presupune îndepărtarea unei părți din țesutul tumorii pentru a-l analiza în laborator. Deși metoda este eficientă, ea este dureroasă și invazivă și trebuie ca deja să fi dezvoltat cancerul ca ea să funcționeze.
Echipa de cercetători s-a folosit de mai multe mostre de țesut de la 124 de pacienți care sufereau de cancer. Specialiștii au scanat probele pentru 508 de mutații genetice, analizând îndeaproape regiuni specifice ale genomului. Conform cercetătorilor, această metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile. Pentru a detecta existența tumorilor în organismul pacientului, echipa a comparat rezultatele cu cele obținute în urma probelor de țesut și cu materialul genetic din celulele albe ale pacienților. Această analiză combinată permite identificarea fragmentelor rare de tumoare din ADN, potrivit Science Alert.
Testele de sânge, non-invazive, prezintă numeroase beneficii și le permite medicilor sp identifice posibilitatea dezvoltării cancerului cu ani înainte ca acesta să se manifeste în vreun fel în corpul pacientului, fiind, din acest punct de vedere, mai eficient decât biopsia.
Noua metodă a fost dezvoltată de cercetătorii de la Grail, o companie dedicată dezvoltării metodelor inovative pentru detectarea cancerului, care este finanțată de oameni precum Jeff Bezos și Bill Gates.