10 aug. 2017 | 12:19

Astronomii au observat, în premieră, teoria relativității generale enunțată de Einstein

ACTUALITATE
Astronomii au observat, în premieră, teoria relativității generale enunțată de Einstein

Teoria relativității generale, enunțată de Albert Einstein, a fost observată în premieră de către o echipă de cercetători.

Oamenii de știință au folosit noi tehnici analitice pentru a studia datele obținute de către Very Large Telescope, dar și de la alte telescoape. Informațiile din ultimii douăzeci de ani au fost folosite pentru acest studiu.

Noua analiză a stelelor care orbitează gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee ne dezvăluie mișcări care deviază de la cele prezise de modelele standard din fizică, susținând mai degrabă existența efectelor subtile pe care le prezice teoria relativității generale a lui Einstein.

Cea mai apropiată gaură neagră supermasivă se află la aproximativ 26.000 de ani-lumină de gentrul galaxiei noastre și este de patru milioane de ori mai masivă decât Soarele. Gigantul este înconjurat de un roi de stele care orbitează în câmpul gravitațional puternic al găurii negre, reprezentând un loc ideal pentru a observa efectele teoriei.

Din acest motiv, o echipă de astronomi a aplicat o nouă tehnică pentru datele observaționale provenite de la stele, comparând orbitele stelelor măsurate cu cele prezise de gravitația newtoniană și relativitatea generală, arată futurism.org.

Echipa a descoperit câteva indicii care arată o schimbare subtilă în mișcarea stelei S2. Schimbarea este destul de mică, reprezentând doar 1/6 de grad din orientarea orbitei, adăugând câteva procente la forma acesteia, dar schimbările sunt consistente cu efectele relative prezise. Aceasta reprezntă prima dată când puterea efectelor relative generale a fost măsurată în cazul unor stele care orbitează o gaură neagră supermasivă.

Cercetarea vine într-un moment important pentru astronomi. Anul viitor, instrumentul GRAVITY, instalat pe interferometrul VLT, va fi gata să măsoare orbita stelei S2, atunci când aceasta se apropie cel mai mult de gaura neagră în jurul căreia orbitează. Momentul i-ar putea ajuta pe astronomi să descopere poate chiar noi modele fizice.