17 mai 2017 | 15:35

Taxa RCA 2017, de la A la Z: Ce s-a schimbat în lege

FEATURE
Taxa RCA 2017, de la A la Z: Ce s-a schimbat în lege

Taxa RCA s-a schimbat. Marți, în Parlament, au fost votate cu o majoritate covârșitoare mai multe modificări în ceea ce privește legea asigurărilor obligatorii. Astfel că, acum, proiectul legii RCA așteaptă pe masa Președintelui Iohannis pentru promulgare. Însă ce s-a schimbat? Ce e mai bine și ce e mai rău ca înainte în ceea ce privește taxa RCA?

Taxa RCA 2017: Modificări

Modificările aduse legii RCA, a asigurărilor obligatorii variază. Cea mai importantă dintre ele este introducerea tarifului de referinţă. Se va calcula statistic, pe baza unei medii a preţului pe un anumit segment de risc, corespunzător ultimilor 5 ani.

De asemenea, vei avea posibilitatea de a încheia o poliță RCA pe câte luni vrei, de la 1 la 12. Până acum, acestea se puteau încheia doar pe o perioadă de 6 sau de 12 luni. Acest lucru vine în ajutorul firmelor de transport, care au perioade mai aglomerate și perioade mai puțin acglomerate. Acum își pot personaliza polițele pentru diferitele autovehicule pe care le dețin, reducând astfel simțitor din costuri.

O altă schimbare a legii este adăugarea posibilității de a plăti polița RCA în rate. Indiferent de perioada pe care alegi să închei contractul, de acum poți cădea de acord, împreună cu asiguratorul, să plătești suma într-un anumit număr de tranșe.

De asemenea, poți alege chiar și să suspenzi contractul de poliță de asigurare RCA. Dacă, de exemplu, ești plecat din țară și nu ai nevoie să folosești mașina timp de o lună deși polița ta era încheiată pe mai multe luni, de acum poți suspenda valabilitatea, urmând s-o reiei când revii. Astfel nu pierzi 30 de zile plătite din poliță, degeaba. Autovehiculul trebuie însă depozitat în spațiu privat pe perioada suspendării contractului.

Proprietarii vor putea de acum să-și repare mașina în orice service auto autorizat, iar utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparații auto a devenit infracțiune.

Taxa RCA 2017: Ce riscuri acoperă polița

Riscurile acoperite de polița RCA au rămas în mare parte neschimbate. Acestea variază în funcție de gravitatea accidentului. Este stabilită și o sumă maximă de despăgubire, de 1 milion de euro în cazul accidentelor soldate cu pagube materiale, și 5 milioane de euro în cazul accidentelor soldate cu vătămări corporale sau decese.

Riscurile acoperite de poliță:

  1. vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
  2. prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;
  3. prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;
  4. cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;
  5. cheltuielile pentru transportarea vehiculului avariat al păgubitului, de la locul accidentului la centrul de constatare daune, la unitatea
    reparatoare aleasă pentru reparații, cel/cea mai apropiat/apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa, iar asigurătorul nu asigură transportul.

Este de notat și faptul că, de acum, proprietarii de mașini își pot răscumpăra pagubele produse pentru a nu fi penalizați de către compania asiguratoare cu creșterea următoarei polițe. 

Taxa RCA 2017: Amenzi mult mai drastice

Noua lege RCA va cuprinde, de asemenea, și amenzi crescute pentru proprietarii de autoturisme și peentru firmele de asigurare. Aceștia vor trebui să aibă mult mai multă grijă pe viitor.

Proprietarii vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar societățile o vor păți mult mai rău dacă nu respectă întocmai prevederile noii legi. Amenzi cuprinse între 5.000 și 1.000.000 de lei vor putea fi aplicate companiilor, dacă acestea nu vor plăti la termen despăgubirile datorate sau dacă vor respecta obligațiile impuse.

Citește și: Care sunt tendințele auto în 2017 pe baza celor mai impresionante mașini prezentate recent