Stimularea electrică a creierului îți poate îmbunătăți creativitatea
Creativitatea este considerată de mulți un dar de la Dumnezeu, o abilitate înnăscută, în timp ce alții sunt de părere că ea poate fi obținută în urma unei munci consistente.
Noile studii ne arată că stimularea electrică a creierului îți poate îmbunătăți creativitatea, iar asta sună înspăimântător și fascinant în același timp.
O echipă de cercetători de la două universități mari din Marea Britanie (Queen Mary și Goldsmiths) a condus un studiu care analiza stimularea cerebrală a 60 de pacienți. Prin folosirea tehnicii tDCS (care este o formă de neurostimulare cu ajutorul electrozilor plasate e scalpul persoanei), cercetătorii s-au folosit de energia electrică pentru a suprima cortexul prefrontal dorsolateral (acea regiune din creier care este responsabilă de rezolvarea problemelor și de luarea deciziilor bazate pe cunoștințe pe care le-am acumulat în trecut), potrivit fossbytes.com.
În urma studiului, specialiștii au ajuns la concluzia că această regiune cerebrală este responsabilă și de creativitatea unei persoane. Astfel, suprimarea procesului de gândire din cortexul prefrontal dorsolateral a dus la un proces de gândire mai creativ. În acest mod, poți crea ceva nou fără ca asumpțiile adânc înrădăcinate în creierul tău să blocheze procesul de creație.
Cercetarea a dus la descoperirea unor informații relevante despre modul în care creierul uman procesează informația și despre legătura creativității cu mai multe procese cerebrale. Înțelegând conexiunile complexe de la nivel cerebral, specialiștii au ajuns la concluzia că ar putea exista o legătură între creativitate și existența unor leziuni ale cortexului prefrontal.
Toate acestea fiind spuse, pentru cei mai puțin „norocoși”, care simt că s-au născut fără creativitate, acum există o rezolvare și pentru această „problemă”. Cu ajutorul unei căști cu electrozi, cercetătorii pot crește creativitatea unei persoane. Până în acest moment nu au fost identificate efectele adverse ale acestui procedeu, dar o stimulare de acest fel, deși ar îmbunătăți anumite funcții cognitive, ea le-ar putea avaria pe altele.