Omul căruia Steve Jobs i-a furat revoluția
Steve Wozniak a fondat Apple împreună cu Steve Jobs și alături de-un al treilea om de care a uitat toată lumea. Patru decenii mai târziu, Wozniak încă este într-un garaj din Silicon Valley.
[related]
Steve Wozniak a venit în România și a venit ca un zeu. Este o minte de inginer, care a construit primul PC cu adevărat util și chiar personal. Alături de el, și în umbra căruia a ajuns, a fost Steve Jobs. „Steve Jobs“ reprezintă atât partenerul său de afacere, inovație și revoluție, cât și omul pe care planeta îl iubește că a creat un iPhone în urmă cu 10 ani. Jobs n-a ajuns niciodată la noi, dar a venit „celălalt Steve“ de la Apple.
Wozniak a venit la București pentru o cuvântare la IAA Global Conference despre creativitate și, până la urmă, IT și inovație. Am stat în aceeași sală – alături de alte câteva zeci de oameni – și în aceeași cameră – alături de o mână de jurnaliști – ca să aud ce are de spus. Și a spus, dar pe bucăți. A vorbit jumătate de oră sălii, răspunzând la întrebările moderatorului, a dat câteva interviuri unu-la-unu și a revenit pe scenă, că mai rămăsese un căpătâi de poveste și o promisiune: programul „spunea“ că stă mai mult la povești.
După toate acestea a venit într-o sală cam cât o garsonieră generoasă, ca să răspundă altor întrebări. L-am așteptat pe zeu 50 de minute și am pregătit o singură întrebare. A venit, s-a așezat pe un scaun cât un jilț somptuos și kitschos și a răspuns.
În umbra marelui Steve
„Steve Jobs se ocupa de afacere. Eu mă ocupam de software, de hardware“, a spus Wozniak pe scenă. Pe aceeași scenă a fost un dribling printre povești din începuturile Apple, creativitate, inovație și ce mai înseamnă tehnologia în prezent. „Jobs“, „Apple“, „inginerie“ și „hardware“ sunt cuvinte între care a pendulat și care-i definesc, până la urmă, viața, bogăția și renumele.
Este un om cu o experiență impresionantă în tehnologie, atât în inovație, cât și în predat și vorbit despre ea. Când dă un sfat, îl iei în seamă. Uite un sfat pentru antreprenori, inovatori, startupiști și românicare. „Cel care construiește un produs, în tăcere, are mai mari sanșe [de reușită] decât cel care se laudă și plănuiește. Vorbitul cu alții despre ceea ce construiești nu te ajută atât de mult. […] Dacă vrei să construiești de la zero, trebuie să ai un business drive (ca Steve). Trebuie să te întrebi ce să construiești, ce compromisuri faci. Cel mai bun marketing e să faci un produs pe care tu l-ai folosi. Eu am făcut Apple I, Steve (Jobs – n.r.) a făcut iPhone, Elon Musk a făcut Tesla“, a rezumat el crezul de viață pentru cei care vor crea tehnologii viitoare.
Oricât ai citi și ai asculta despre cei doi Steve de la Apple, niciodată nu vei putea spune că știi totul. Au fost scrise biografii, au fost făcute filme și încă nu s-a spus totul sau destul. Poate tocmai de-aia a și fost întrebat despre filosofia Apple și a lui Jobs. Wozniak a fost tranșant și serios: „Toate ideile produselor care au reprezentat veniturile pentru primii 10 ani din Apple erau în mintea mea și erau create de mine. Jobs nu știa de ele. El era vânzător. El nu avea bani. Eu aveam o slujbă ca inginer“.
„Asta e revoluția [digitală] care vine, asta e partea mea în ea. Jobs nu a fost inspirația pentru ceea ce compania a reprezentat. Mai târziu a venit asta. Filosofia a fost mereu să construim produse bune. Dar Jobs nu înțelegea tehnologie. Avea o problemă în a construi computere bune. A creat un iPhone foarte bun și ne-a adus un nou stil de viață și îl respect pentru asta. A identificat alte produse bune, dar nu computere. Era însă un speaker foarte bun despre unde ne îndreptăm și ce reprezentăm ca umanitatea“, a completat Wozniak.
Jobs, nu mai e nicio surpriză, nu era inventatorul cu patent în mână și tricou murdar de ulei. El a fost un om atipic între toți startupiștii de garaj din anii ‘60 și ‘70, iar Wozniak și-a permis un adevăr: el construia, celălalt se asigura că vând cât să trăiască amândoi și să aibă succes. Este o dualitate cum se vede destul de rar în tehnologie, inovație. Poate doar Google să mai replice modelul.
Jobs a vândut însă un produs pe care HP l-a refuzat și în care alții, inclusiv companii mari, nu credeau.
Tehnologia e minunată, de-asta îi și devenim sclavi
„Nu ne putem opri să nu fim sclavi ai tehnologiei“, a spus Wozniak pe scenă într-o discuție despre cum Facebook se comportă ca și cum ar conduce lumea. „E atât de mare, încât nu ne oprim. Dar mergem către o lume nouă, omenirea modernă“, a completat acesta. Este o lume în care apreciază legile din Uniunea Europeană pentru protecția consumatorului, a individului, pe când în America nu prea întâlnești așa ceva. A pus problema și pe seama distribuției bogăției, dar asta e o discuție mai mare în care el, un om care susține că nu-și administrează personal finanțele, nu a vrut să se bage mai mult.
În cele 10 minute pentru întrebări de la presă am vrut să aflu mai multe despre dependența asta. Discursul lui mi-a adus aminte de-o declarație făcută în 2013, tot în România, de Richard Stallman, fondatorul proiectului GNU, care a spus că produsele Apple sunt cătușe digitale. Wozniak n-a fost atât de vehement: „Poți să spui că suntem [noi, oamenii] sclavii mașinilor, dar cu siguranță n-am simțit asta niciodată. Chiar dacă suntem dependenți, nu putem vorbi de așa ceva [sclavie]“.
Steve Wozniak a mai spus în cuvântarea de pe scenă că un om cu un computer este un om mai capabil. Am scris acest articol la un computer și mă consider cât de cât alfabetizat în „computeristică“, deci, sunt mai capabil. Poate și de-aia mă sperie viitorul în care Wozniak spune că ne îndepărtăm de controlul asupra tehnologiei. „Nu mai creăm, totul e în cloud, telefonul e doar un display. Înainte, era minunat să vezi atâția tineri care voiau să creeze, să facă jocuri video, software“, a spus el.
Nimeni nu mai creează, era mai bine înainte și l-am înțeles perfect pe Wozniak. El este un om căruia revoluția tehnologiei i-a fost furată de cuvintele frumoase și de farmecul lui Jobs. De trei decenii el nu a mai creat, nu a mai fost în prima linie. El este, și va rămâne, „celălalt Steve“, „cofondatorul“, „inginerul“. Este, în egală măsură, trist și cinic, că așa e viața. La fel de cinică postura asta ca ieșirea din cameră a lui Wozniak pe altă ușă decât noi toți ceilalți, să nu-l deranjăm și să-l mai luăm la întrebări.