23 oct. 2017 | 12:37

De acum, poți citi pe internet teza de doctorat a lui Stephen Hawking

ACTUALITATE
De acum, poți citi pe internet teza de doctorat a lui Stephen Hawking

Dacă te-ai întrebat vreodată cum vedea Stephen Hawking universul în teza de doctorat, de acum o poți consulta.

Ai auzit de multe ori despre teoriile lui Stephen Hawking, însă de cele mai multe ori ai avut parte de comentarii ale altora cu privire la cele enunțate de fizician. Cu toate acestea, de acum nu mai trebuie să te bazezi doar pe surse secundare și poți merge direct la cea principală, teza de doctorat a acestuia.

Cosmologul a susținut doctoratul în 1966, iar la ceva mai mult de 50 de ani de la acest eveniment, Hawking și-a publicat teza pe internet, astfel că toată lumea are posibilitatea de a o citi integral, în premieră.

Motivul pentru care fizicianul a luat o asemenea decizie este că acesta speră ca alții să fie inspirați de către teoriile sale, dar și să-i motiveze pe alții să împărtășească propriile cercetări. ”Sper să-i inspir pe alții să se uite mai degrabă către stele decât spre vârful pantofilor”, spune acesta.

Cu toate că teza de doctorat este la liber pe internet, asta nu înseamnă că subiectul e unul ușor de abordat și de înțeles. Hawking s-a folosit de ideea expansiunii universului pentru a pune la îndoială o teorie existentă a gravitației și pentru a oferi un model alternativ de radiație gravitațională și de expansiune care arată că singularitățile spațiu-timp sunt inevitabile.

Cei de la Cambridge University susțin că teza de doctorat a lui Stephen Hawking a avut parte de cele mai multe cereri de intrare în spațiul public, fiind sute de cereri de acest fel. În plus, evenimentul setează și un precedent, deoarece toți absolvenții de la Cambridge vor trebui să ofere copii digitale ale tezelor și vor fi încurajați să le facă și publice.

Poți găsi teza de doctorat a lui Stephen Hawking AICI.