22 feb. 2017 | 14:00

Speranța de viață la nivel mondial se va schimba simțitor până în 2030

ACTUALITATE
Speranța de viață la nivel mondial se va schimba simțitor până în 2030

Speranța de viață la oameni se află într-o continuă urcare și coborâre de secole, iar ea depinde de zona în care locuim sau modul de viață pe care îl adoptăm pe parcursul vieții. Dar oare cât vor trăi oamenii în anul 2030?

În medie, speranța de viață se pare că va crește în multe țări până în anul 2030 și va trece de 90 de ani, dar cu condiția ca deciziile politice să sporească eforturile pentru asta. Cei mai longevivi vor deveni, până în 2030, sud coreenii, iar locuitorii din Statele Unite ale Americii vor avea o speranță de viață foarte scăzută, informează Telegraph.

„Faptul că vom continua să trăim mai mult înseamnă că trebuie să ne gândim la consolidarea sistemelor de sănătate și de asistență socială, pentru a sprijini populația care se află în curs de îmbătrânire și are nevoi multiple”, a declarat Majid Ezzati, profesor la Imperial College din Londra și cel care a condus studiul.

Studiul a constatat că printre țările cu venituri ridicate, Statele Unite au cea mai mare șansă de a deveni țară cu cea mai mică speranță de viață. Aici bărbații vor ajunge să trăiască, în medie, 79,5 ani, iar femeile 83,3 ani – situație similară cu cea care este în prezent în Croația și Mexic, mai arată studiul celor de la Imperial College și a Organizației Mondiale a Sănătății (WHO).

Aceste urmări ar fi datorate lipsei de asistență medicală universală în SUA, dar și din cauza altor factori, cum ar fi rata mortalității materne sau ratele ridicate ale omouciderii și obezității. În Europa, femeile și bărbații din Franța și Elveția se așteaptă să aibă cea mai mare speranță de viață până în 2030, cu o medie a vârstei de 88,6 ani în Franța și de 84 în Elveția.

Coreea de Sud se află pe primul loc – cercetătorii au descoperit că o fetiță care se va naște aici în 2030, are șanse foarte mari să ajungă la o vârstă de 90,8 ani, în timp ce un băiat va ajunge doar la 84,1 ani.

„Mulți oameni tind să creadă că 90 de ani este limita superioară a speranței de viață, dar acest studiu sugerează că vom rupe bariera de 90 de ani. Am auzit sistematic faptul că îmbunătățirile și longevitatea oamenilor sunt pe cale de a ajunge la sfârșit… dar nu cred că suntem undeva aproape de limita superioară a vieții – în cazul în care chiar există una”, a mai adăugat Ezzati.

Studiul a fost publicat săptămâna trecută într-un jurnal medical și a cuprins 35 de țări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia, Polonia, Mexic și Republica Cehă