Spălatul pe mâini: Cele mai comune mituri despre igienă personală
Deși am putea crede că spălatul pe mâini este o activitate cu care nu poți da greș, se pare că există câteva reguli nescrise pe care trebuie să le respecți pentru a-ți asigura o bună igienă personală.
Igiena personală este un lucru vital căruia trebuie să-i acordăm o atenție deosebită. Deși am putea crede că facem acest lucru așa cum ar trebui, se pare că există și o știință a modului în care trebuie să te speli pe mâini.
Există numeroase evidențe care ne arată că spălatul pe mâini după mersul la toaletă, înainte de a mânca sau după o călătorie cu transportul în comun poate reduce șansele de a contacta o boală. Însă nu este suficient să realizezi această activitate firească și doar 5% din totalul populației se spală pe mâini în mod corect.
Un studiu observațional, realizat pe mai mult de 3.000 de persoane, ne arată că 10% dintre oameni părăsesc toaletele publice fără a se spăla pe mâini, iar 33% dintre cei care o fac nu folosesc săpun, potrivit bbc.com. Acest aspect este relevant pentru că, din păcate, nu putem rezista tentației de a nu ne atinge fețele, lucru care nu face decât să permită împrăștierea germenilor spre gura și căile noastre nazale, de unde au drum liber spre organismul nostru.
Din aces motiv, devine necesar să ne spălăm pe mâini în mod corect, pentru a preveni răspândirea germenilor. Singura problemă este că s-au răspândit numeroase mituri legate de cum trebuie să te speli pe mâini, dar nu toate sunt corecte. În cele ce urmează vă vom expune cele mai comune idei.
Spălatul pe mâini: La ce temperatură trebuie să fie apa
Multe persoane sunt de părere că temperatura apei cu care ne spălăm pe mâini are un impact asupra eficienței acestei activități. Este adevărat că apa caldă poate omorî bacteriile (motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că anumite alimente sunt fierbinți atunci când le mâncăm), dar apa ar trebui să fie fiartă pentru ca ea să omoare bacteriile de pe mâini. Spre exemplu, Salmonella poate supraviețui la temperaturi de 55 de grade celsius pentru mai mult de 10 minute. Dacă ți-ai spăla mâinile într-o apă atât de fierbinte ai avea de a face cu arsuri grave înainte să treacă măcar 30 de secunde.
Pentru a afla cu exactitate câți microbi rămân pe mâinile noastre după ce ne spălăm pe mâini cu o apă a cărei temperatură variază de la 4,5 la 50 de grade celsius, cercetătorii s-au folosit de o metodă neobișnuită, dar eficientă numită „tehnica mănușilor”.
La finalul studiului, concluzia cercetătorilor a fost că temperatura apei este irelevantă și că ea nu are un impact semnificativ asupra cantității de bacterii care persistă pe mâinile oamenilor.
Spălatul pe mâini: Este săpunul antibacterian mai eficient ca săpunul obișnuit?
Mult mai multe studii au fost realizate pentru a afla răspunsul la această nedumerire. În 2007, o recenzie a celor mai bune studii a ajuns la concluzia că cea mai comună substanță care se regăsește în săpunul antibacterian (triclosan) nu reduce numărul de bacterii de pe mâinile oamenilor mai mult decât săpunul obișnuit. În plus, dovezile par să arate că săpunul antibacterian nu este nici măcar eficient în a preveni simptomele unei infecții. Un studiu realizat în 2015 a ajuns la aceleași concluzii.
Între timp, mai multe studii de laborator au arătat că triclosan-ul ar crește riscul rezistenței antibacteriene și că ar afecta nivelul de hormoni la animale. De atunci, acest ingredient a fost interzis.
În final, cea mai bună metodă pentru spălatul pe mâini rămâne apa și săpunul.
Cum ar trebui să îți usuci mâinile după ce te speli
Când te afli în întârziere sau te grăbești foarte tare devine tentant să îți lași mâinile să se usuce de la sine. Acest lucru este în regulă dacă nu te atingi de nimic în drumul tău spre ieșirea din baie. Însă dacă faci asta, s-ar putea ca spălatul mâinilor să fi fost în zadar pentru că germenii se lipesc mai ușor de mâinile tale dacă acestea sunt ude.
În plus, în acest fel nu ai parte de beneficiile uscării mâinilor, care poate reduce nivelul microbilor rămași pe piele.
Uscător de mâini sau prosop de hârtie
Există o dezbatere foarte lungă pe acest subiect, iar multe studii par a fi în favoarea prosoapelor de hârtie. În primul rând, această modalitate ar putea fi mai rapidă și nu mai trebuie să aștepți ca uscătorul de mâini electric să-și facă treaba. În mod normal, durează aproximativ 45 de secunde să-ți usuci mâinile în acest mod, dar noile uscătoare sunt ceva mai performante și scurtează această perioadă considerabil de mult.
Cu toate acestea, multe critici sunt îndreptate spre uscătoarele de mâini (multe dintre aceste ar trebui privite cu scepticism pentru că sunt înaintate de firmele care produc prosoapele din hârtie) care susțin că acestea nu împrăștia germeni în camera în care sunt poziționate. Însă următorul pas este ca cercetătorii să analizeze aceste efecte nu doar în laborator, ci și în băile publice.
În final, preferințele personale sunt relevante și orice ar încuraja publicul să își usuce mâinile este binevenit. Însă toate aceste încercări de păstrare a igienei personale trebuie să fie încurajate și de curățenia din băile publice și personale, pentru că publicul este mai încurajat să se spele pe mâini atunci când se află într-o baie curată. Atunci când chiuvetele sunt murdare, tot ce vrea să facă acesta este să iasă cât mai repede de acolo.
Indiferent de modalitatea pe care o vei alege, important este să acorzi o atenție deosebită spălatului pe mâini, atât palmelor și degetelor, cât și unghiilor.