14 iun. 2017 | 15:47

Nemesis-ul stelar sau cum ar fi arătat lumea cu doi sori

ȘTIINȚĂ
Nemesis-ul stelar sau cum ar fi arătat lumea cu doi sori

Cercetătorii creează un nou model cu privire la formarea stelelor, o ipoteză care susține că toate stelele se nasc cu cel puțin un frate. 

Steaua din centrul galaxiei noastre probabil că nu este o excepție de la regulă, iar unii astronomi suspectează că geamănul înstrăinat al Soarelui ar putea fi cel rău, fiind învinuit pentru dispariția dinozaurilor. La aceste concluzii s-a ajuns după un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Berkeley și de la Harvard-Smithsonian Astrophysical Observatory.

Specialiștii au realizat o serie de modele statistice prin care să dea seama de sistemele binare de stele și ce anume cauzează orbitarea lor în jurul unui singur centru comun de masă. Dacă ele se nasc una lângă cealaltă, ca două stele gemene, sau dacă ele se apropie una de cealaltă după ce au ajuns pe lume.

Favorabilă este ipoteza că ele s-au născut împreună, iar simulările realizate în ultimul deceniu ne arată că această idee este plauzibilă, deși evidențele empirice care să susțină un asemenea lucru sunt limitate.

Cercetătorii s-au ocupat de cartografierea undelor radio care erau emise de un cocon dens de particule de praf, aflat la 600 de ani lumină distanță, care conținea numeroase stele tinere. Cercetarea a dus la clasificarea stelelor mai tinere, denumite stele de clasa 0, și stelele cu o vechime mai mare de jumătate de milion de ani, încadrate în clasa 1. În urma acestei analize, aceștia au identificat 49 de stele singure și 19 sisteme binare și alte cinci sisteme multiple, care erau formate din trei sau mai multe corpuri cerești, scrie Science Alert.

Mai mult, în cadrul sistemelor binare, stelele gemene care fac parte din clasa 0 sunt separate de un gol de 500 de unități astronomice (AU) și sunt aliniate pe aceeași axă, în timp ce cele care fac parte din clasa 1 sunt separate de doar 200 AU și nu sunt aliniate pe aceeași axă. Rezultatele nu sunt foarte concludente și cercetătorii nu sunt încă siguri ce semnifică aceste cifre.

Astfel, dacă Soarele are un geamăn (denumit simbolic Nemesis), acesta cu siguranță nu poate fi ușor de detectat. Însă există o ipoteză destul de stranie care susține că acestui geamăn rău îi place să mai vină din când în când în vizită pentru a ne pune în dificultate, iar oamenii de știință susțin că acesta ar fi fost responsabil de dispariția dinozaurilor.