27 mai 2017 | 15:41

A apărut sistemul care își dă seama dacă ești sau nu atent la școală

ACTUALITATE
A apărut sistemul care își dă seama dacă ești sau nu atent la școală

Un sistem de recunoaștere facială denumit Nestor va avea posibilitatea să examineze fețele studenților și să-și dea seama dacă aceștia sunt sau nu atenți la orele de curs. Sistemul va fi implementat într-o școală de business din Paris. Softul este creat de LCA Learning, o companie franceză.

Ideea este ca Nestor să folosească datele pe care le adună de la studenți și de la profesori pentru a îmbunătăți performanța acestora în mediul academic. Softul folosește camerele web din laptopurile lor pentru a le studia mișcările ochilor și expresiile faciale. Pe baza acestor puncte, Nestor își dă seama dacă sutudenții sunt sau nu atenți la cursuri. Astfel că profesorii vor putea să-și dea seama la ce părți ale lecturii pierd atenția participanților și vor putea să-și structureze mai bine materia.

La început, software-ul va fi folosit la cursurile online, acolo unde profesorul nu are deloc control asupra studenților. Însă Nestor nu se va opri aici. Creatorul său, Marcel Saucet, spune că va dori să implementeze softul și în sălile de curs fizice, pentru a oferi feedback în timp real adolescenților, atenționându-i atunci când nu mai sunt atenți la ce li se predă. Saucet este de părere că ideea sa va îmbunătăți considerabil perofrmanțele școlare ale studenților care participă la cursuri în variantă online, notează The Verge.

Vocile care susțin acest demers nu sunt foarte răspândite, sistemul fiind criticat deoarece ar putea deveni foarte invaziv, încălcând spațiul privat al participanților la curs. Multă lume spune că nu e normal ca elevii și studenții să fie supravegheați constant. Saucet își descrie invenția ca fiind una bazată pe Inteligență Artificială, însă nu e cazul de așa ceva, deoarece Nestor nu are capacitatea de a preda un curs. De asemenea, asta nu e prima invenție de acest tip care ar urma să fie testată. O tehnologie similară a fost folosită tot într-o școală de business, la Madrid.