21 feb. 2017 | 16:00

Cercetătorii au descoperit cum poate fi ținută sub control scleroza multiplă

ACTUALITATE
Cercetătorii au descoperit cum poate fi ținută sub control scleroza multiplă

Tratamentul pentru scleroza multiplă, care „resetează” sistemul imunitar, s-a descoperit că poate fi încetinită foarte bine, iar asta a dat și rezultate la foarte mulți pacienți.

Niște cercetători au descoperit că un tratament pentru scleroza multiplă poate „îngheța” avansarea bolii. Jumătate dintre pacienții pe care s-a efectuat acest expermiment au realizat un progres pozitiv.

46% dintre pacienții au fost supuși unui astfel de tratament nu au înregistrat vreun progres al bolii, arată un studiu al celor de la Imperial College din Londra. Acest tratament ar putea da șansa la o viață normală la peste 100.000 de oameni din Marea Britanie, care suferă de scleroză multiplă – boală care nu are momentan un leac, informează Telegraph.

Scleroza multiplă este cauzată de funcționarea defectuoasă sau eronată a celulelor din sistemului imunitar, care atacă centri nervoși din creier și din măduva spinării, iar efectele sunt devastatoare – probleme de mișcare, vorbire, văz sau echilibru.

Tratamentul, care constă în transplantul de celule stem hematopoietice autologe (AHSCT), a fost administrat pacienților cu forme avansate de scleroză multiplă și care nu au răspuns tratamentului cu alte medicamente.

„Anterior știam că tratamentul repornește sau resetează sistemul imunitar, dar nu am știut cât de mult durează beneficiile. În acest studiu, care este unul de cel mai lung termen pentru urmărirea acestei proceduri, am demonstrat că putem <îngheța> boala cuiva și o putem opri din a deveni mai gravă, asta pe o durată de cinci ani”, a declarat Paolo Muraro, autorul studiului.

Cercetătorii au mai notat, oarecum, că tratamentele care implică o chimioterapie agresivă au „riscuri însemnate”. Chimioterapia oprește sistemul imunitar pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce poate duce la un grad mai mare de infecție – dintre cei 281 de pacienți care au făcut tratament cu celule stem hematopoietice autologe, opt au murit în primele zile ale tratamentului. De fapt, acest tratament bazat pe celule stem lucrează prin distrugerea celulelor responsabile cu atacarea sistemului nervos.