28 iul. 2017 | 15:59

Sateliții pe care îi poți băga în portofel au ajuns cu succes pe orbită

ACTUALITATE
Sateliții pe care îi poți băga în portofel au ajuns cu succes pe orbită

Cei mai mici sateliți din lume sunt chiar mai mici decât credeai, iar aceștia au ajuns cu succes pe orbită.

Primul satelit, Sputnik, cântărea aproximativ 83 de kilograme și ar putea fi considerat un gigant pe lângă sateliții care sunt lansați în prezent pe orbită. Dimensiunile acestora au devenit din ce în ce mai reduse, iar compania Breakthrough Starshot duce lucrurile la un nou nivel. Aceștia au reușit să lanseze în spațiu mai mulți sateliți minusculi, denumiți Sprites.

Fiecare dintre Sprites este un pătrat cu latura de aproximativ 3,5 centimetri, iar greutatea unui astfel de satelit este de doar patru grame. Într-adevăr, un astfel de satelit nu poate avea toate capacitățile ale unuia de dimensiuni obișnuite, însă compania spune că aceștia au fost creați pentru a fi testat conceptul.

Satelitul seamănă cu o placă cu circuite imprimante, iar pe aceasta se regăsesc câțiva senzori, un transmițător de putere joasă, un microprocesor și un mini panou solar.

Șase sateliți Sprites au fost trimiși cu o rachetă indiană, care transporta și alți sateliți mai mari. Mai exact, Sprites au fost ”lipiți” pe satelitul leton Venta și pe satelitul italian Max Valier.

Centre de observație din California dar și din New York au recepționat semnalele venite de la micii sateliți. Mini panoul solar produce doar 100 mW de energie,cam cât are nevoie o antenă de router pentru a funcționa.

Deși prima misiune poate fi considerată un succes, nu sunt multe alte lucruri de făcut cu sateliții, momentan. Echipa încă nu își dă seama dacă semnalele vin de la unul sau de la ambii sateliți eliberați. În plus, cei care se ocupă de satelitul Max Valier au probleme în a comunica cu aparatul, astfel că ceilalți patru Sprites riscă să nu fie eliberați.