25 nov. 2017 | 10:47

Rusia a recunoscut într-un final că deasupra Europei plutește un nor de radiații

ACTUALITATE
Rusia a recunoscut într-un final că deasupra Europei plutește un nor de radiații

După ce a negat luni de zile că ar fi adevărat, Rusia a confirmat că deasupra Europei a fost detectat un izotop radioactiv în cantități mai mari decât ar fi normal.

În septembrie 2017, mai multe agenții de monitorizare au detectat cantități neobișnuite de radiații deasupra întregii Europe. Anumite națiuni din Europa au spus că sursa acestui nor radioactiv este Rusia. Autoritățile ruse au negat existența norului până de curând.

Pe 21 noiembrie, agenția rusească de servicii meteorologice Roshydromet a confirmat concluziile emise de French Institute for Radiation Protection and Nuclear Safety (IRNS). IRNS a observat nivelurile ridicate de ruteniu-106, izotopul radioactiv al metalului greu rar ruteniu.

Roshydromet a afirmat că nivelurile de ruteniu-106 sunt de 1.000 de ori mai mari decât în mod normal în mostrele examinate de două stații meteorologice aflate în partea de sud a Munților Ural.

Cu toate astea, directorul Roshydromet, Maxim Yakovenko, a spus că Rusia nu este sursa norului de radiații, potrivit The New York Times. De asemenea, cei de la Rosatom, corporația care se ocupă de industria nucleară a Rusiei, a spus că radiația nu provine de la ei, conform the Associated Press.

Întrebarea care ne bântuie pe toți este: ar trebui sau nu să ne temem de acest nor radioactiv? Cei de la IRNS spun că nu. Se pare că nivelele de ruteniu-106 detectate în Europa nu au vreo consecință asupra sănătății oamenilor și a mediului. În Franța, de pe 13 octombrie nu a mai fost detectată vreo urmă a izotopului.

Profesorul de fizică nucleară Paddy Regan de la Universitatea din Surrey a spus că, cel mai probabil, a avut loc o scurgere la o fabrică în care se procesa ruteniu cu scop radiofarmaceutic.

Ceea ce ar trebui să ne dea totuși de gândit este că autoritățile ruse au ezitat să confirme și să împărtășească informații cu privire la norul de radiații. Ultima dată când au făcut asta, s-a terminat cu dezastrul radioactiv de la Kyshtym, care a rezultat în diagnosticarea a 66 de persoane cu sindromul radiației cronice și 200 de persoane cu cancer.