Cel mai performant asistent digital vine din Rusia
Companii ca Google sau Apple și-au încercat norocul cu asistenți digitali, dar rușii s-ar putea să le-o fi luat înainte cu Alice, asistentul creat de Yandex.
În prezent, cei care vor să se joace cu un asistent virtual au la dispoziție soluții de la Apple – Siri, Amazon – Alexa sau Google – Assistant. Aceste creații fac deja o treabă foarte bună în câteva limbi străine, dar sunt cele mai eficiente în limba engleză. Pentru că rușilor nu le-a plăcut niciodată să depindă de occident, și-au creat propria inteligență artificială în acest scop.
Alice vine de la compania Yandex. Dacă numele vă este necunoscut, ar fi bine să-l aveți în vedere deoarece reprezintă cel mai puternic gigant tehnologic de la Kremlin. Mulți îl prezintă ca fiind Google-ul Rusiei, în contextul în care multe servicii occidentale nu sunt disponibile în Rusia sau au un public restrâns din cauza faptului că nu sunt optimizate pentru vorbitorii nativi. Până și Facebook are un echivalent în rusă sub forma VKontakte.
În țara lui Putin, Yandex oferă deja o serie stufoasă de servicii digitale, de la un motor de căutare până la un serviciu de streaming. Acum și-a inclus în portofoliu un asistent virtual. Conform declarațiilor oficiale, Alice este atât de bine pus la punct încât înțelege limba rusă foarte aproape de nivelul unui vorbitor nativ. Comparativ cu ceilalți asistenți virtuali disponibili în piață, modulul SpeechKit dezvoltat in-house de Yandex este cel mai eficient din lume pe rusă. Mecanismul a fost atât de bine pus la punct încât știe să interpreteze jargoane și regionalisme pe care nu le vom vedea probabil niciodată suportate de Siri sau Google Assistant.
Limba rusă, la fel ca limba română de altfel, are o gramatică foarte complexă și o morfologie ce poate fi transpusă cu greu într-un asistent virtual. Din acest motiv, efortul și peformanța celor de la Yandex sunt de lăudat.
Asistentul virtual Alice poate fi experimentat de curioșii vorbitori de rusă prin intermediul aplicației Yandex disponibile pentru iOS și Android. O versiune pentru Windows este disponibilă în beta.