23 nov. 2017 | 20:00

Rusia amenință Google: cum au ajuns la ceartă corporația și statul

ACTUALITATE
Rusia amenință Google: cum au ajuns la ceartă corporația și statul

Google face eforturi pentru a micșora promovarea de mesaje extremiste și știri false, dar Rusia nu este foarte încântată de schimbarea de direcție a gigantului.

Eric Schmidt este fostul CEO Google și unul dintre directorii Alphabet, compania mamă sub care activează de câțiva ani gigantul din Mountain View. Cu alte cuvinte, reprezintă o autoritate destul de importantă când vine vorba de practici adoptate de Google. Tocmai din acest motiv, câteva afirmații interpretabile făcute în urmă cu câteva zile nu au fost privite cu ochi buni de Rusia.

Eric Schmidt a fost prezent în urmă cu câteva zile la Halifax International Security Forum. La respectiva conferință, un membru al publicului a pus o întrebare legată de atitudinea companiei față de publicațiile rusești RT și Sputnik. Cât de corect este faptul că niște organizații jurnalistice finanțate de guvernul rusesc obțin bani din Google AdSense?

”Suntem conștienți de asta și lucrăm să detectăm acest fel de scenarii pe care le descrii, luând în calcul ducerea mai jos în rezultate a acestui tip de site-uri. De fapt, este vorba de RT și Sputnik și se mediatizează foarte mult ce facem cu ele. Dar suntem conștienți de asta. Încercâm să realizăm un mecanism pentru a-l preveni. Dar nu vrem să blocăm site-uri, nu funcționăm așa.” Deși afirmațiile lui Eric Schmidt în contextul conferinței au fost unele destul de abstracte, este evident că există o problemă majoră vizavi de promovarea site-urilor rusești care s-ar putea să promoveze mai mult sau mai puțin indirect mesaje propagandistice provenite de la Vladimir Putin.

”Vom primi un răspuns și vom înțelege ce să facem mai departe. Sperăm ca opinia noastră să fie ascultată și nu trebuie să apelăm la mijloace de realiere mai serioase.” Acestea au fost cuvintele lui Alexander Zharov, directorul agenției naționale de comunicații din Rusia, după ce a trimis o scrisoare către oficialii Google încercând să obțină lămuriri pe marginea declarațiilor lui Schmidt.

Una peste alta, situația între Rusia și Google pare să fie una destul de tensionată la această oră. Un purtător de cuvânt al Google s-a grăbit după publicarea știrii să asigure The Verge că nu schimbă algoritmii pentru a duce jos în rezultate site-uri individuale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele