Ziua de 23 august trece astăzi neobservată, dar cândva era o adevărată sărbătoare, iar câteva imagini ne arată România comunistă de acum vreo 50 de ani.
[related]
De 27 de ani încoace ne sărbătorim ziua națională pe 1 decembrie, când lumea iese în frig și dârdâie câteva ore pentru a vedea parada militară. Ziua națională a fost sărbătorită, în schimb, pe 23 august de-a lungul perioadei comuniste, pentru a sărbători întoarcerea armelor și participarea la război alături de bunii prieteni eliberatori de la răsărit.
Carl Mydans a ajuns în România în 1964, când deținuții politici beneficiau de grațiere și când Nicolae Ceaușescu încă nu venise la putere. Americanul a fotografiat atât fastuoasa paradă de 23 august, dar și alte cadre, în care descoperim orașe, viața la țară, industria emergentă și nu numai. Unele lucruri s-au schimbat mult de acum 53 de ani, însă altele par să fi rămas la fel.
[related]
Unele lucruri s-au schimbat între timp. Giganții industriali au dispărut, în mare parte, din diverse motive, câmpurile sunt ceva mai puțin muncite – din fericire, sunt lucrate cu mai multe mașini acum, aleile orașelor de munte au rămas, în schimb, la fel. Nu mai avem defilări precum cele comuniste și nici nu plimbăm tablouri cu vreun propovăduitor de ideologie pe 1 decembrie.
Acum, 50 de ani mai târziu, imaginile surprinse de Carl Mydans în România comunistă rămân, însă, destul de grăitoare și îți dau ocazia să vezi ceva din ce-a fost, mai ales dacă n-ai apucat să vezi cu ochii tăi. Din păcate, avem prea puțin mărturii din perioada aceea care să mai oprească din naivitatea și nostalgia celor care se referă la trecut ca la o perioadă de aur.