10 mai 2017 | 15:26

Robotul magnetic îți poate analiza în detaliu colonul, garantând sănătatea ta

ȘTIINȚĂ
Robotul magnetic îți poate analiza în detaliu colonul, garantând sănătatea ta

Odată ce înaintezi în vârstă, devine tot mai important să-ți examinezi constant buna funcționare a organelor interne. Din aceeași categorie fac parte colonoscopiile care pot detecta afecțiunile fatale din timp.

Colonoscopia este o procedură importantă care te scutește de apariția problemelor fatale de sănătate. Din acest motiv, cercetătorii caută modalități prin care să o facă mai sigură și mai puțin invazivă, iar capsula de dimensiuni mici, care este manevrată de la distanță cu ajutorul unor magneți, te-ar examina pe interior în detaliu.

Colonoscopia implică, în general, un dispozitiv denumit endoscop, un cablu cu o grosime de 1,25 de centimetri de care este atașată o cameră și o lumină, care intră în corpul pacientului pentru a examina intestinul. Pacientul este, în mod normal, sedat în timpul procedurii, dar în timp ce endoscopul este introdus în organism, presiunea fizică pe care el o exercită asupra colonului poate genera durere, potrivit Gizmodo.

Pentru a face ca procedura să fie mai puțin invazivă și dureroasă, specialiștii au dezvoltat un robot capsulă care are un diametru de 18 milimetri și care poate fi manevrat cu ajutorul unei mâini robotice care manipulează magnetul puternic care se află în afara corpului pacientului. Dacă ai încercat vreodată să miști o monedă cu ajutorul unui magnet, atunci îți va fi ușor să înțelegi ideea din spatele acestei proceduri.

În capul capsulei este introdusă o cameră care înregistrează și transmite imaginile capturate astfel încât medicul să urmărească în timp real datele pe care le detectează aparatul. Partea bună este că noul dispozitiv medical este în mod substanțial mai subțire ca cel tradițional.

Marea realizare este însă alta, anume că aparatul este manevrat cu ajutorul magnetului unei mâini robotice, nu de medic așa cum era procedura până acum. Acest fapt reduce considerabil presiunea fizică pe care acțiunea de examinare o punea asupra pereților colonului, minimalizând durerea și disconfortul. De asemenea, pentru că tehnologia a avansat considerabil este foarte probabil ca anestezia să nu mai fie necesară, ceea ce înseamnă că timpul de recuperare va fi redus substanțial.