Care este riscul de radiații la care te expui în timpul zborului cu avionul
Se zice că avionul este cel mai sigur mijloc de transport și că pericolele la care suntem supuși în timpul zborului sunt infime, dar cum rămâne cu expunerea la radiații. Prezintă aceasta un pericol pentru sănătatea noastră?
Ai putea crede că cea mai mare doză de radiații la care ești supus provine de la punctele de control din aeroport, unde trebuie să treci prin scaner și unde există mașinării cu raze X pentru scanarea bagajului. Însă dozele de radiații la care ești supus în timpul acestor procedee de securitate sunt triviale. Sursa majoră de radiații la care ești supus se petrece atunci când ești în zbor.
Acest lucru se petrece pentru că odată cu creșterea în altitudine, aerul se rarefiază. Cu cât te îndepărtezi mai mult de suprafața pământului, există mult mai puține molecule de gaz raportat la volumul de spațiu. Un aer rarefiat înseamnă mai puține molecule care deviază razele cosmice care se apropie de Pământ. În urma unui scut atmosferic mai puțin puternic, rezultă o mai mare expunere la radiații.
Să nu credeți că dacă decideți să faceți o călătorie cu avionul, viața vă va fi pusă în primejdie. Radiațiile devin periculoase atunci când sunt într-o cantitate mare, care se acumulează în urma unor zboruri frecvente. Principalul pericol la care vă expuneți în acest din urmă caz este probabilitatea dezvoltării unui tip de cancer mai târziu în viață, potrivit Scientific American.
Multe persoane subestimează riscul dezvoltării cancerului, iar deși este discutabil câte persoane ajung în această situație, putem spune că aproximativ 25% dintre oameni ajung să dezvolte această boală gravă și potențial fatală, potrivit cancer.org. Expunerea îndelungată la radiații nu face decât să crească acest procent.
Puteți calcula riscul de radiații la care vă supuneți când zburați cu avionul prin raportare la kilometrii parcurși și timpul petrecut în zbor. Ca să vă faceți o idee, o oră cu avionul (care circulă la o altitudine de aproximativ 10.500 de kilometri în timpul zborului comercial) te supune unui risc de radiații de 0,003 milisievert (reprezintă cantitatea de radiații ionizante la care ești supus).
Aceste calcule nu sunt însă exacte și cel mai probabil nu vei reuși să te expui unei cantități de radiații suficient de mare cât să prezinte un risc semnificativ pentru sănătatea ta, dar nu strică să te preocupe această problemă, mai ales pentru că viața ta este în joc.