18 apr. 2017 | 18:11

Realitatea virtuală devine ”tangibilă” prin intermediul electroșocurilor [VIDEO]

ACTUALITATE
Realitatea virtuală devine ”tangibilă” prin intermediul electroșocurilor [VIDEO]

De câțiva ani, realitatea virtuală este întoarsă pe toate părțile și aplicată tuturor domeniilor posibile. Totuși, există limitări clare care o despart de lumea fizică, iar inginerii și oamenii de știință încearcă constant încearcă să le depășească.

Una dintre cele mai importante ține de faptul că, orice ai vedea în realitatea virtuală nu poți atinge. Cum văzul și auzul sunt doar două dintre simțurile pe care ne bazăm zilnic, era de așteptat că oamenii de industrie să rezolve și problema atingerilor.

Și se pare că au găsit o soluție, chiar dacă nu e cea mai ”ortodoxă”. Ei plănuiesc să facă realitatea virtuală tangibilă prin intermediul electroșocurilor.

Mai exact, cu ajutorul unor electrozi folosiți și în cazul terapiei cu electrostimulare, inginerii de la Human-Computer Interaction Lab din cadrul Institului Hasso-Plattner au reușit să creeze impresia că zidurile și obiectele din VR sunt adevărate, potrivit Gizmodo

Corpul uman se folosește în mod normal de impulsuri electrice pentru a activa grupe de mușchi, lucru care ne permite să ne deplasăm, să ridicăm lucruri, dar și să facem altfel de activități fizice. Cercetătorii s-au folosit de acest aspect pentru a reda, cu ajutorul electrozilor menționați mai sus, senzația pe care o ai atunci când te izbești de un zid, de exemplu.

Sistemul presupune purtarea unor mănuși speciale, care îi spun sistemului poziția exactă a jucătorului, dar și a unui stimulator electric pe restul corpului. Pe lângă casca de VR și electrozi, utilizatorul va mai trebui să poarte și un computer, care ar sta într-un rucsac.

Nu doar zidurile vor putea fi simulate de acest sistem. Și obiectele virtuale ar căpăta dimensiuni reale, având în vedere că sistemul este capabil să stimuleze mușchii umani într-un asemenea fel încât să simuleze greutatea unui obiect virtual și senzația aceea de presiune pe care o simți atunci când ridici ceva și senzația că gravitația atrage obiectul pe care îl cari

Este o abordare inovatoare, dar e greu de crezut că un astfel de sistem va avea succes la public. Poate dacă ar fi implementat într-un format mai portabil, unul care să nu necesite să stai să lipești electrozi pe tine de fiecare dată și să stai cu un PC în spinare pe toată sesiunea de gaming, ar reuși să schimbe piața jocurilor VR. Până atunci, ne rezumăm la amețeala produsă de majoritatea căștilor și la sperieturile date de sunetele ascuțite din jocurile de groază.