28 aug. 2017 | 12:32

Reactoarele cu toriu ar putea revoluționa energia nucleară

ȘTIINȚĂ
Reactoarele cu toriu ar putea revoluționa energia nucleară

Reactoarele cu toriu revin în atenția cercetătorilor după aproape 50 de ani și ar putea revoluționa energia nucleară.

Un institut de cercetări nucleare din Olanda desfășoară primul cu reactoare nucleare bazate pe toriu, după aproape cinci decenii de inactivitate a acestui domeniu. Reactoarele cu toriu sunt promovate ca fiind o sursă de energie nucleară mai sigură la scară largă.

Cel puțin aceasta este opinia cercetătorilor de la Nuclear Research and Consulting Group (NRG) din Petten, Olanda. Dacă testele lor se încheie cu bine, atunci am putea vedea o tranziție către reactoare cu toriu, care sunt mai puțin predispuse la accidente, în comparație cu modelele actuale, bazate pe uraniu.

Probabil că vă întrebați de ce reactoarele cu toriu nu au fost luate în calcul până acum. Asta se întâmplă deoarece toriul este mult mai greu de transformat pentru a fi folosit într-o armă, comparativ cu uraniul. Tocmai de aceea, statele lumii au ignorat acest element, preferând unul care poate fi folosit în ambele scopuri. Dezavantajul este că toriul este doar puțin radioactiv, fiind mai greu de pregătit decât uraniul, dar de asta se ocupă noul reactor de la NRG.

Echipa va topi o mostră de toriu, pe care o va bombarda cu neutroni pentru a o transforma în uraniu fisionabil. Testele viitoare vor folosi și aliaje metalice care pot rezista la căldura din reactor. În final, cercetătorii vor trebui să găsească o soluție pentru a scăpa de reziduurile de toriu, care sunt, din fericire, mult mai puțin toxice.

Pe fondul temerilor legate de dezastre nucleare, din ce în ce mai multe state se îndepărtează de această sursă energie, însă reactoarele cu toriu ar putea oferi o alternativă foarte viabilă.