Pulsul normal sau mărit? Cum poți detecta problemele de sănătate
Pulsul normal este extrem de important, de aceea monitorizarea bătăilor inimii trebuie să se facă în mod regulat, este una dintre investigațiile fundamentale care are rolul de a detecta posibilele probleme cardiace.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților. Deși acestea sunt foarte grave, ele pot fi depistate din timp printr-o serie de investigații simple și care sunt ușor de realizat, precum măsurarea tensiunii arteriale și ascultarea inimii, pentru a detecta posibilele tulburări ale ritmului cardiac.
Pe de altă parte, pentru a menține pulsul normal trebuie să începem cu măsurarea lui, o activitate care nu este prea des realizată de cei mai mulți dintre noi, dar care are un rol important în detectarea problemelor de sănătate și în prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC). Am prezentat în detaliu, anterior, cum se măsoară pulsul și cât trebuie să fie pulsul normal.
Pulsul normal și boli asociate cu pulsul mărit sau prea mic
În multe cazuri, dacă nu aveți un puls normal, nu este cu necesitate un motiv de îngrijorare. Când constatați un puls mărit sau prea mic, țineți cont de faptul că frecvența pulsului variază de la o persoană la alta și pot exista mici variații, care nu ilustrează neapărat o problemă a inimii. De obicei, pulsul este influențat de: activitățile fizice întreprinse, de gen, vârstă și de starea generală de sănătate, dar nu numai. Astfel, pulsul crește la orice emoție și efort și este normal să fie mai mare în aceste cazuri. Însă, atunci când corpul se află în repaus nu trebuie să întâlnești aceleași oscilații, iar ele pot indica suspiciunea unei boli de inimă.
Nu în toate cazurile un puls mai mic este semn de îngrijorare. Spre exemplu, în cazul unei persoane care suferă de boli de inimă, un puls mai mic este în avantajul său, pentru că acest lucru înseamnă un efort mai mic din partea cordului. În cazul unui sportiv, inima bate mai încet decât normalul și asta pentru că inima sa este mai puternică și nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a împinge sângele în corp, scrie telegraph.co.uk.
Dar, în cazul unei persoane sănătoase pulsul mai mic devine un semnal de alarmă. Pulsul mic poate fi însoțit de o serie de simptome, precum stare de disconfort, senzația de lipsă de aer, stări de leșin.
În situația în care pulsul este mai mare decât normalul în starea de repaus, persoana are senzația unor zgomote în ureche sau pulsații la nivelul gâtului, respirația i se accelerează și experimentează dureri de cap și chiar stări de leșin.
Pulsul mărit sau prea mic: Probleme de sănătate cu care te poți confrunta
Pulsul mărit poate semnala anumite probleme de sănătate: aritmia, tahicardia, bradicardie, dar și alte afecțiuni. Depistarea acestor afecțiuni este vitală pentru că ele pot conduce la apariția insuficienței cardiace sau a accidentului vascular cerebral (AVC), două probleme care îți pot pune în pericol viața.
Una dintre cele mai temute boli ale inimii este insuficiența cardiacă, afecțiune care este tot mai frecventă, chiar și în rândurile tinerilor. Aceasta se traduce prin incapacitatea mușchiului inimii de a pompa cantitatea necesară de sânge în organism. Insuficiența cardiacă se manifestă printr-o serie de simptome mai puțin obișnuite care pot fi confundate cu ușurință cu alte probleme de sănătate, dintre acestea amintim: lipsa de concentrare, stări de balonare, urinări frecvente în timpul nopții, oboseala cronică, tulburările de ritm cardiac etc.
Dacă remarcați că nu aveți pulsul normal și că prezentați un simptom neobișnuit, care vă face să vă îngrijorați cu privire la buna funcționare a inimii dumneavoastră, cel mai bine este să mergeți la un consult medical. Medicul poate alege să realizeze o electrocardiogramă (EKG) care poate diagnostica tulburările de ritm cardiac.