Primele ”planete-oglindă” au fost descoperite de NASA
Planetele care orbitează alte stele sunt din ce în ce mai ușor de descoperit, datorită noilor tehnici ale astronomilor.
Pentru prima dată, astronomii au folosit lumina reflectată de stele pentru a descoperi 60 de planete de dimensiuni mari. Atunci când planetele orbitează în jurul stelelor, acestea se comportă ca niște oglinzi imense și trimit un plus de lumină către telescoapele noastre, astfel că luminozitatea generală a sistemului crește.
Descoperirile trebuie confirmate independent, folosind o metodă suplimentară; chiar și dacă doar câteva dintre acestea își au existența confirmată, asta ne-ar putea da detalii despre modul în care giganții precum Jupiter se formează.
Cele 60 de posibile planete se ”ascundeau” între aproximativ 200.000 de stele ce fac parte din zona cerului analizată timp de patru ani de telescopul Kepler. Deși nava spațială a observat peste 2300 de planete în această zonă, nu le poate vedea pe toate care există.
De obicei, planetele sunt observate datorită tranzitului pe care îl fac în fața stelelor, blocând o parte din lumina aștrilor. Totuși, acest tranzit apare doar în 10% din cazurile planetelor mari, deoarece este nevoie de un anumit aliniament ca metoda să funcționeze. Noua metodă ia în calcul planetele suficient de mari, care pot reflecta lumina stelelor. Firește, există și cazuri de planete mici care au un comportament asemănător, cum este cazul lumii Kepler-10b.
Folosind mii de seturi de date, dar și observații ale unor planete cunoscute, Greg Laughlin și Sarah Millholland au reușit să creeze un algoritm care să sorteze datele venite de la Kepler, în căutarea planetelor-oglindă, care reflectă o bună parte din lumina solară.
142.630 de stele au fost analizate, algoritmul căutând planete mari care orbitează stelele în mai puțin de o săptămână. 60 de astfel de planete au fost descoperite, numărul fiind de patru ori mai mare decât cel obținut cu metode clasice de observație, scrie nationalgeographic.com.
Chiar și dacă doar o singură planetă dintre acestea există cu adevărat, oamenii de știință vor avea de sărbătorit, având în vedere că vorbim despre o metodă nouă de observație.