Prima mașină cu Linux a fost anunțată oficial: Toyota Camry 2018

Prima mașină cu Linux a fost anunțată oficial: Toyota Camry 2018

Nu se întâmplă foarte des să auzi de o mașină cu Linux, dar cei de la Toyota s-au decis să introducă un sistem de divertisment cu acea platformă în noul Camry.

În mare parte, companiile producătoare de autoturisme ce cochetează cu sisteme inteligente de divertisment, s-au orientat până în prezent către platformele Apple Carplay și Android Auto. Pe lângă acestea însă, se pare că vom vedea în curând prima mașină cu Linux. Aparent, se lucrează de mult timp la o distribuție de Linux menită să fie utilizată în industria auto, dar nimeni nu a avut curaj până la această oră să o integreze într-un produs comercial.

Intitulat Automotive Grade Linux sau AGL, noul sistem de operare va fi open source. Asta înseamnă că fiecare producător auto va câștiga posibilitatea de a-și personaliza interfața și detaliile centrului de divertisment după preferințele personale, chiar dacă nucleul din spate va fi același.

Pentru realizarea AGL au semnat un parteneriat peste 200 de companii din diverse industrii. Lista include giganți din tech precum Qualcomm, Intel sau Samsung, pe lângă producători auto precum Toyota, Honda sau Mercedes. În final, cum Samsung a încercat să-și micșoreze dependența de Android prin lansarea unor smartphone-uri cu Tizen, același lucru îl încearcă producătorii de mașini pentru realizarea unor alternative la sistemele Apple și Google.

Automotive Grade Linux ,,oferă șoferilor conectivitate sporită și noi funcționalități într-un ritm care se pretează mai bine pentru evoluția tehnologică.” Keiji Yamamoto este foarte încântat de noua platformă și este încrezător ca va facilita realizarea și implementarea mult mai facilă a diverselor actualizări ce se pretează pentru autoturisme inteligente. AGL este compromisul găsit de producătorii auto prin care aceștia reușesc să ofere utilizatorilor funcțiile pe care și le doresc, având flexibilitatea de a-și personaliza interfața și a se diferenția de concurență.

În cazul noului Camry 2018, Toyota își va implementa propria interfață Entune peste Automotive Grade Linux versiunea 3.0. Sistemul va inlude funcții de redare pentru conținut multimedia, radio, o aplicație de navigație, control al funcțiilor avansate ale autovehiculelor și nu numai. Rămâne să vedem cât timp va mai trece până vom vedea AGL pe Lexus, Mazda, Mercedes sau Ford.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: