„Mama“ tuturor plantelor: prima floare de pe Pământ a fost hermafrodită
Oameni de știință au recreat prima floare care a existat pe Pământ, floare care datează din urmă 140 de milioane de ani. A prins și dinozaurii, în caz că te întrebai.
Cercetători de la Universitatea de Sud a Parisului susțin că o singură floare s-a diversificat în 300.000 de specii diferite de plante de care ne bucurăm astăzi. Astfel, pentru prima dată, au reușit să contureze un portret robot al acesteia. Totuși, pentru unii biologi este încă un mister că prima plantă reprezintă un procent de peste 90% din toate celelalte pe care le avem astăzi.
Conform cercetării, „mama“ tuturor plantelor era una hermafrodită, cu organe feminine (pistile) și masculine (stamine), iar acestea erau poziționate în cercuri concentrice. Savanții au descoperi felul în care erau aranjate organele primei flori, unde și cum a apărut.
„Dovedim, o dată pentru totdeauna, că «strămoșul» tuturor plantelor poseda stamine și pistile și că această floare ancestrală era bisexuată“, a spus Herve Sauquet, Laboratorul de Encologie, Sistematică și Evoluție de la Universitatea de Sud din Paris. Proiectul „eFlower“ a combinat datele privind structura florală a speciilor actuale și a realizat arborele evolutiv complet al plantelor cu flori, construit de la informații genetice de la diferite specii.
Majoritatea florilor actuale sunt hermafrodite, însă un procentaj deloc de neglijat sunt unisexuate. Până acum nu s-a pus problema primei flori de pa Pământ, iar acest studiu a adus dovezi la ceea ce credeau marii savanți și botanici despre caracteristicile ei.
Echipa a prelevat eșantioane de la 800 de specii din cele 300.000 existente și, după spusele lor, aceasta a apărut „probabil dintr-un mic arbore sau tufiș“. Studiul a mai demonstrat că piesele sterile de la floarea ancestrală era, probabil, de un singur tip și că nu existau diferențe între sepale și petale.
„Floarea aceasta ne-a ajutat să ne face o idee clară despre cum s-au diversificat florile pe Pământ, însă, documentele vechi și cele recente nu sugerează unde a a părut pentru prima dată. Credem că în sud-estul Asiei sau Australie, dar nu e nimic sigur“, a declarat Sauquet.
Autor: Nicoleta Apostol