Pâinea fără firimituri le-ar putea îmbunătăți dieta astronauților
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională ar putea avea foarte mult de câștigat dacă pâinea fără firimituri devine o normă.
Un aluat special, creat pentru a fi folosit pe SSI, va fi testat într-o misiune din 2018. În cazul misiunilor lungi, nu este eficient ca astronauții să aducă toată mâncarea deodată. De aceea, se fac eforturi interese pentru a putea produce mâncare în spațiu, folosind bacterii pentru a crea zaharuri, printre altele.
Sebastian Marcu, fondator al companiei Bake In Space, vrea să le ofere astronauților posibilitatea de a-și face propria pâine. Primii și ultimii astronauți care s-au bucurat de pâine în spațiu erau astronauții din misiunea Gemini 3, din 1965. Aceștia au avut ascuns un sandviș cu pâine, iar când l-au mâncat, firimiturile s-au împrăștiat în toată naveta, din cauza microgravitației.
Marcu are o soluție, lucrând la o combinație de aluat și proces de coacere care creează pâinea fără firimituri. Cea mai grea parte este găsirea texturii potrivite, deoarece o pâine tare nu produce firimituri, dar nici nu poate fi mâncată.
Designul cuptorului poate ajuta la asta. Acesta este limitat ca putere la doar 250 de wați și temperatura exterioară nu poate trece de 45 de grade Celsius. Astfel, e nevoie de un cuptor cu convecție de dimensiuni reduse care să rețină căldura bine, scrie newscientist.com.
Bake In Space va testa mai multe metode de coacere a pâinii la bordul SSI în cadrul misiunii Horizon, din aprilie 2018. Echipa are de gând să controleze procesul de coacere cu ajutorul unui feed video din cuptor, astfel încât astronauții să fie siguri că pâinea se coace cum trebuie. De asemenea, dacă experimentul reușește, echipa plănuiește să aducă o parte din aluat înapoi pe Pământ.