Oțelul inoxidabil printat 3D ar putea revoluționa numeroase industrii
Cercetătorii de la câteva laboratoare și universități au reușit să creeze un oțel inoxidabil mai puternic decât cel clasic.
Mai mulți cercetători de la instituții de prestigiu din SUA, între care Georgia Tech University, Oregon State University, Ames National Laboratory și Lawrence Livermore National Laboratory au reușit să facă un progres important în ceea ce privește printarea 3D a 316L, un tip de oțel inoxidabil deosebit de rezistent și versatil.
316L este un material superior, folosit într-o varietate de industrii; din acest material sunt realizate atât țevile de transport de combustibil, dar și ustensile de bucătărie, implanturi medicale și părți de motoare, toate având o rezistență sporită, dar un grad de ductilitate scăzut.
Ductilitatea se referă la abilitatea destul de importantă a metalelor de a se deforma plastic și de a se adapta atunci când sunt expuse la stres. Ductilitatea este opusul fragilității și permite materialelor să absoarbă energie, acestea fiind astfel mai durabile decât de bocei.
După ce au creat microstructura materialului cu ajutorul unor modele computerizate, cercetătorii au folosit două imprimante 3D pentru a fabrica folii subțiri de 316L pentru testare mecanică. Aceștia au descoperit că noul material poate fi de până la trei ori mai puternic decât oțelurile fabricate folosind tehnici clasice. ”Acest progres ne deschide alea către printarea 3D a unor componente reale”, spune Morris Wang, cercetător de materiale la Lawrence Livermore National Laboratory.
În prezent, proiectul este încă într-o fază incipientă, dar sugerează că oțelul inoxidabil printat 3D, cu o rezistență sporită, poate deveni realitate în viitorul apropiat. ”Următorul pas este să aplicăm tehnologia de printare 3D către alte materiale fragile, pentru a vedea dacă le putem face mai rezistente și mai ductile”, mai arată Wang.