Primele organe artificiale vor ajunge în spațiu
În viitorul apropiat, Stația Spațială Internațională va deveni locația unor experimente cu organe artificiale. Celule sintetice menite să le imite exact pe cele care alcătuiesc diferitele organe din corpun uman vor fi transportate la bordul stației orbitale. Oamenii de știință de la bord vor studia efectele gravitației zero asupra corpului uman. De asemenea, ei speră se descopere informații noi în ceea ce privește dezvoltarea unui embrion uman în alte condiții decât cele de pe Pământ.
Organele în sine vor fi replici foarte mici așezate pe lamele de test. Ele vor imita exact condițiile de vascularizare și ventilare pe care acestea le-ar întâlni în mod normal în corpul uman. La bordul Stației Spațiale Internaționale astronauții vor studia creșterea celulelor într-un mediu în care nu sunt ținute pe loc de către gravitație. Cinci proiecte de cercetare vor fi puse la punct de către oamenii de știință.
Primul va avea rolul de a studia efectele microgravitației asupra sistemului imunitar și a afecțiunilor respiratorii. Al doilea se va axa pe efectele medicamentelor asupra oaselor fragile și ale degenerării cartilajelor. De pe urma acestuia ar putea beneficia persoanele care suferă de osteoartrită și care sunt expuse la condiții de gravitație inexistentă. Al treilea experiment va implica studiul asupra îmbătrânirii celulare în gravitație zero și recuperarea celulelor în cauză după întoarcerea pe suprafața Pământului.
Un al patrulea studiu va implica un rinichi artificial care le va permite astronauților să-și dea seama cum ar fi afectate funcțiile renale în condiții de microgravitație. Ei se vor folosi de rezultate pentru a găsi tratamente mai bune pentru osteoporoză sau pietre la rinichi. În final, un al cincilea experiment va fi centrat în jurul unui creier artificial. Toate aceste studii vor ajuta echipele de cercetători din întreaga lume pentru a găsi soluții și tratamente la degenerarea celulară sau chiar la cancer, notează Engadget.