Noul satelit lansat de NASA poate detecta dezastrele naturale
Meteorologii vor avea posibilitatea de a identifica noi date cu privire la schimbarea bruscă a climatului, putând prezice ocurența unor viitoare dezastre naturale.
Se pare că progresul tehnologic vine din nou în ajutorarea omului, întrucât deținerea unor informații precise cu privire la mișcarea norilor, a ceții, dar și a emisiilor de dioxid sulfuric ca dovadă a erupțiilor vulcanice, permite o mai bună cunoaștere a posibilelor ocurențe și modificări ale climei.
Noul model de satelit, GOES-16, un upgrade al modelului GOES 13, schimbă rapiditatea cu care pot fi identificate noile modele climatice, potrivit Wired. Utilitatea modelului GOES 16 se revendică prin claritatea imaginilor oferite, drept dovadă a faptului că dispune de o rezoluție de 4 ori mai mare decât cea prezentă în modelul original. Drept urmare, această tehnologie se dovedește a fi de 5 ori mai eficientă decât cea precedentă care nu putea realiza distincția între mișcarea norilor și a gheții. Pentru a vă face o idee privind puterea satelitului, oamenii de știință care l-au văzut în acțiune susțin că acesta ar putea afișa detaliat o bază de baseball de pe un stadion.
Eficacitatea modelului GOES-16 se revendică prin posibilitatea de a scana fenomenele climatice de la nivelul întregii atmosfere planetare în doar 15 minute și pot detecta un uragan sau o tornadă în 30 de secunde, venind în sprijinul oamenilor de știință în cazul unei posibile amenințări climatice.
Acest model vine în sprijinul meteorologilor datorită clarității imaginilor și a acurateței informațiilor pe care le poate oferi într-un timp redus. Astfel, oamenii de știință pot deriva de pe baza materialului pus la dispoziție posibilele schimbări climatice în timp util, putând acționa și alerta în acest sens autoritățile responsabile de transmiterea informațiilor către terți.
Această rapiditate în detectare, chiar și cu câteva minute în plus, poate face diferența între protejarea oamenilor aflați într-un pericol iminent și riscul pierderilor de vieți umane.
Autor: Ioana Bîrsan