Noua planetă descoperită de astronomi ar putea găzdui viață extraterestră

Noua planetă descoperită de astronomi ar putea găzdui viață extraterestră

Planeta asemănătoare cu Pământul, LHS 1140b, ne poate oferi șansa de a găsi viața extraterestră în Univers.

Oamenii de știință găsesc la o rată tot mai alertă planete care au potențialul de a susține viața, însă această ultimă descoperire poate fi mai surprinzătoare ca toate celelalte de până acum. O echipă de cercetători a găsit LHS 1140b, o exoplanetă care orbitează o zonă locuibilă a unei stele pitice, care se află la 40 de milioane de ani lumină depărtare, potrivit Engadget.

Deși nu este prima planetă de acest tip care poate fi găsită destul de aproape de noi, aceasta este un candidat ideal pentru studiu, și asta pentru că ea se află într-o orbită potrivită care le permite astronomilor să analizeze cu cât mai multă exactitate atmosfera ei planetară. Astfel, ei pot detecta dacă LHS 1140b dispune de apă sau oxigen doar prin evaluarea modului în care planeta filtrează lumina stelelor din apropiere.

Acest corp ceresc nu emite multe radiații și ne indică o posibilitate sporită de a identifica viața extraterestră. Deși condițiile sunt atât de propice studierii atmosferei planetei identificate, astronomii nu au trecut încă la treabă și asta pentru că tehnologia nu este încă suficient de avansată pentru a permite acest lucru. Telescopul spațial James Webb ar putea permite un studiu mai detaliat după lansarea sa, în anul 2018, iar telescopul Giant Magellan și-ar putea dovedi și el utilitatea.

Deși nu ne poate fi garantat că astronomii vor reuși să găsească semne ale unei atmosfere prietenoase, un răspuns în acest sens este mai bun decât nimic. Astfel, singura întrebare care se mai bune este „când” vom afla, nu „dacă” vom afla.

Citește și: