Noaptea Muzeelor 2017: când va avea loc ediția din acest an și care sunt expozițiile inedite pe care le poți vizita
Noaptea muzeelor 2017 este descris drept un eveniment de amploare pe parcursul căruia muzeele își deschid porțile publicului larg cu mii de muzee și organizații culturale, pentru a celebra arta și creativitatea care vor transforma peisajul urban.
Noaptea muzeelor este cea mai lungă noapte dedicată științei, artei și istoriei, iar dacă ai avut vreodată o curiozitate pentru unul dintre muzeele din țară, în data de 20 mai, când se va desfășura ediția din acest an, vei avea posibilitatea să vizitezi, în mod gratuit, muzeele și instituțiile din Capitală și din restul țării.
Această noapte lungă a culturii îți va pregăti o multitudine de colecții inedite și galerii de artă care se vor derula în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expoziții ale muzeelor din țară.
În București, oferta muzeelor și a evenimentelor concepute pentru Noaptea Muzeelor 2017 este foarte bogată, 49 de muzee și organizații partenere cu evenimente special concepute pentru Noaptea Muzeelor și-au anunțat participarea.
Anul acesta se pregătește un proiect curatorial complex, mai exact un concept original cu tema „muzeul în continuă transformare”, care va fi pus în scenă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Pentru cei interesați de acest nou concept, el va fi lansat în cadrul perimetrului extins al Nod Makerspace și va debuta cu o expoziție dedicată cercetării antropologice realizate asupra locuirii din Bucureștii ultimilor 70 de ani: fotografii, interviuri cu bucureşteni, obiecte, date, planuri.
Noaptea Muzeelor 2017 deschide publicului larg porțile Muzeului Național al Aviației Române, unde spațiul expozițional va cuprinde două clădiri tin hangar și o expoziție în aer liber. Aici, expoziția de bază prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959, iar în spațiile dedicate vor fi expuse machete ale unor avioane realizate de cei trei pionieri ai aviației române (Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă). De asemenea, veți putea vizita și un spațiu destinat celui de-Al Doilea Război Mondial, care va include prezentarea unor personalități, uniforme și documente, plus o replică a avioanelor specifice. Mai multe detalii referitoare la programul muzeului, din cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2017. le puteți afla aici.
Nu uităm nici de Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” care se prezintă cu o temă care evocă trecerea timpului și urmele pe care istoria naturală și a umanității le-au imprimat prezentului. Astfel, în cea mai lungă noapte dedicată științei și istoriei veți putea participa la un eveniment intitulat „Urme în timp”, unde se va lansa cartea ”Originea speciilor” de Charles Darwin, un manual complex care detaliază modul în care au apărut și evoluat speciile, dar veți avea acces și la vernisajul expoziției temporare cu același nume- „Urme în timp”. Deși aceste activități sunt specifice acestei zile, noaptea muzeelor vă oferă, de asemenea, și posibilitatea de a vizita, fără a plăti bilet, expoziția permanentă și alte demonstrații inedite (precum colectarea entomologică a insectelor nocturne, cu ajutorul detectorului de ultrasunete și interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa”. Mai multe detalii despre ceea ce vă pregătesc cercetătorii muzeului, dar și cu privire la program, le veți putea afla aici.
Nu în ultimul rând, Muzeul Țăranului Român se prezintă, de asemenea, cu o serie de surprize și amintim aici de două activități care ne-au atras în mod special atenția. Muzeul [in]vizibil #2- Număr de inventar 111 este o expoziție care îți permite să pornești într-un „voiaj inedit, dar revelator” în trecut și care marchează cei 111 ani de existență a MNȚR. Ținutul Buzăului. Priveliști, rosturi, povești este o expoziție care va prezintă „priveliștile, rosturile și poveștile din Ținutul Buzău”, prin intermediul unor obiecte folosite zi de zi sau la prilejuri de sărbătoare. De asemenea, în cadrul Noaptea Muzeelor 2017, ca o completare a expunerii, se vor proiecta filmele documentare Focul și Lemnul. Puteți vedea programul complet aici.
Pe de altă parte, LG organizează un eveniment de tehnologie la ARCUB, începând cu ora 19:00. Dacă vreți să vedeți… din București Aurora Boreală, încrieți-vă aici. Se promite o experimentare aproape reală, dar și povești și sfaturi utile din partea unui fotograf profesionist.