03 mart. 2017 | 13:48

Nici măcar roboții nu pot rezista în zona centralei nucleare Fukushima

ȘTIINȚĂ
Nici măcar roboții nu pot rezista în zona centralei nucleare Fukushima

Dacă credeați că tehnologia cea mai performantă poate rezista deșeurilor nucleare din zona centralei nucleare Fukushima, gândiți-vă din nou.

Roboții care au fost trimiși de Tokio Electric Power Company (TEPCO) pentru a investiga rămășițele nucleare din Fukushima nu sunt suficient de performanți pentru a rezista într-o zonă atât de radioactivă, conform Mashable.

Centrala nucleară de la Fukushima a cunoscut daune masive în 2011, când trei din cei șase reactori nucleari s-au topit după ce zona a fost lovită de un cutremur de o magnitudine de 9 grade și de valurile tsunami cărora acesta le-a dat naștere. În urma catastrofei, 100.000 de rezidenții care locuiau în preajma zonei în care s-a petrecut incidentul au fost relocați. Iar de cinci ani de zile cercetătorii și guvernul se chinuie să repare ceea ce s-a produs, însă progresele nu sunt foarte mari pentru moment.

Pentru că nivelul de radiații este mult prea mare ca o ființă umană să poată supraviețui odată expusă, procesul de curățare le revine roboților. Însă misiunea nu pare să decurgă fără hopuri substanțiale. Unul dintre boții trimiși a trebuit să fie retras din funcțiune după ce s-a blocat sub rămășițe (care se crede că erau de fapt o combinație între combustibil topit și părți rupte din structura centralei).

Alte două mașinării, trimise anterior, au eșuat fie din pricina unui blocaj, fie pentru că nu au reușit să găsească combustibil în cele șase zile petrecute în căutarea acestuia.

Până în acest moment inginerii au subestimat dificultatea misiunii, așa că aceștia vor fi nevoiți să găsească soluții mai inventive în cele ce urmează, pentru a putea investiga pe îndelete ceea ce s-a petrecut la centrala nucleară din Fukushima, dar și pentru a găsi o modalitate de a înlătura rezidurile rămase în urma topirii reactoarelor.

Cu toate că eșecurile au fost repetate, compania susține că o să continue cercetările și misiunea pe care și-au propus-o pentru anul 2021.