09 feb. 2017 | 13:02

NASA a descoperit cum să creeze electronice ideale pentru planeta Venus

ACTUALITATE
NASA a descoperit cum să creeze electronice ideale pentru planeta Venus

NASA pare să fie interesată de a trimite din nou sonde spațiale pe Venus, doar că o astfel de sarcină este extrem de dificilă.

Venus este o planetă extrem de inospitalieră, având în vedere că atmosfera sa conține 96% dixoid de carbon, iar presiunea este de 92 de ori mai mare decât pe Pământ. Trebuie să ținem cont și de faptul că aceasta este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar. Astfel, e lesne de înțeles că a trimite un calculator pe această planetă este o sarcină deosebit de dificilă.

Inginerii de la NASA au reușit să descopere, totuși, o metodă prin care să păstreze dispozitivele electronice intacte. Înainte de acestă descoperire, echipamentele aveau nevoie să fie protejate în vase de presiune și să aibă sisteme de răcire. Acum, însă, inginerii au introdus un oscilator în Glenn Extreme Environments Rig, simulând nivelul de căldură și de presiune de pe Venus, pentru a vedea ce se întâmplă.

Acesta a rezistat 521 de ore, cablurile interconectate fiind combinate cu cipuri din carbură de siliciu și protejate de ceramică. Performanța este remarcabilă, iar rezultatele nu arată deloc rău. În imaginile de mai jos se poate vedea structura interioară înainte de test (a), dar și cea exterioară (b). Apoi, în imaginile (c) și (d) se pot vedea rezultatele, arată engadget.com.

venus nasa

Performanța de peste 500 de ore în cadrul acestui test este remarcabilă, mai ales având în vedere recordul încă actual de supraviețuire pe Venus. Acesta a fost stabilit acum 35 de ani, de către sonda spațială Venera 13, lansată de către Uniunea Sovietică. Sonda a reușit să reziste pe suprafața infernală a planetei 2 ore și 7 minute, reușind să transmită înapoi pe Pământ imagini cu solul venusian.